Roeselaarse busbouwer VDL loopt bestelling van 172 bussen voor MIVB wel degelijk mis

Redactie KW

De Raad van State heeft busbouwer VDL, het vroegere Jonckheere, uit Roeselare ongelijk gegeven in haar verzoek tot opschorting van een bestelling van 172 bussen door de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB.

In juni 2013 wees de MIVB een bestelling van 172 nieuwe bussen, waaronder 79 gelede bussen, toe aan EvoBus, een filiaal van Daimler. Het ging om een contract van circa 50 miljoen euro. EvoBus, dat Mercedes-bussen bouwt, haalde het onder meer van de Belgische busbouwers Van Hool en VDL Bus Roeselare, het vroegere Jonckheere.

Procedure niet correct gevolgd

VDL stapte naar de Raad van State omdat de procedure niet correct was gevolgd. Die gaf VDL begin augustus ook gelijk en zei onder meer dat de gunningsbeslissing gebrekkig was gemotiveerd. De uitvoering van de bestelling werd geschorst. VDL eiste ook de volledige vernietiging van het order. De MIVB wachtte echter niet op de beslissing ten gronde en herschreef de motivatie van zijn bestelling. Maar ook daartegen trok VDL naar de Raad van State.

Volgens de MIVB heeft de Raad van State nu bevestigd dat de MIVB objectief is geweest in haar keuze. De Brusselse vervoersmaatschappij zegt dat het nu kan overgaan tot de effectieve bestelling van de voertuigen.

Streep door de rekening

“Volgens onze juristen hadden we gelijk om te protesteren,” aldus algemeen directeur Peter Wouters. “Het is nog onduidelijk wat we nu gaan doen. We gaan nu het arrest grondig nalezen en bekijken of het nog zinvol is om nog verder te gaan hiermee.”

VDL zal het mislopen van het order zeker voelen. “Het was een grote bestelling van 172 bussen die perfect zou passen in onze productie, en dat in eigen land. Nu weten we dat we een moeilijke eerste jaarhelft gaan doormaken.”

Vakbond

Ook de christelijke vakbond ACV betreurt dat het order niet naar VDL gaat en wel naar een buitenlands bedrijf. De bond roept de politici op om de spelregels rond openbare aanbestedingen te veranderen. Zo moeten niet enkel technische aspecten en de prijs doorslaggevend zijn bij de beslissing, vindt het ACV. Ook met de tewerkstelling bij ons moet worden rekening gehouden, want het gaat tenslotte om ons belastinggeld. Het ACV vraagt meer durf en moed van de politici om hieraan iets te doen.

(Belga/FJA/AD)

Meer vanavond op WTV vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier