Roeselaarse artsen willen duizenden West-Vlaamse jongeren leren reanimeren via turnleraars

© STEFAAN BEEL
Redactie KW

Artsen van het Roeselaarse AZ Delta willen na Roeselare ook turnleraars in Kortemark, Ieper en Torhout leren reanimeren. Om op die manier een maximaal jongeren reanimatietechnieken bij te brengen.

Dokter Karl Dujardin, Willem Stockman en Bert Quaghebeur van het AZ Delta gingen al langs bij de scholen van de Roeselaarse Sint-Michielscholengroep. Ze leerden er turnleerkrachten hoe zij op een aantrekkelijke en efficiënte manier leerlingen kunnen vertrouwd maken met de basistechnieken voor reanimatie.

De lessen passen in het leerplan. Bovendien krijgen leerkrachten en leerlingen het jaar erop een opfriscursus. “Wij kunnen onmogelijk zelf al die leerlingen bereiken. Vandaar dat wij via leerkrachten werken. Turnleerkrachten leken ons het best aangewezen om leerlingen op dat vlak te onderwijzen”, zegt dokter Karl Dujardin.

De scholen krijgen oefenpoppen en filmmateriaal ter beschikking. De artsen werken daarvoor samen met Een Hart voor West-Vlaanderen en de Lions Club van Roeselare.

Andere scholen

Intussen kregen de artsen ook al vraag van andere scholen. Zo willen middelbare scholen van Ieper, Kortemark en Torhout ook zo’n reaniamtiesessies via turnleerkrachten organiseren. “We werken in een piramidesysteem. Op die manier kunnen wij een maximaal aantal jonge mensen bereiken en hopen dat we hier straks een generatie mensen hebben die in geval van nood direct kunnen ingrijpen. Bij een hartstilstand kan het verschil in minuten een verschil van leven en dood zijn”, zegt dr. Willem Stockman.

(JG, foto’s SB)

Meer in Krant van West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier