Riziv-geld definitief verloren voor OCMW

Redactie KW

Het doek is nu definitief gevallen over het Riziv-geld dat het Alveringemse OCMW in 2001 heeft mislopen. In een poging om het geld alsnog te recupereren, spande het OCMW een rechtzaak aan, maar die heeft men nu in beroep verloren.

Doordat 2 vragenlijsten niet tijdig werden ingevuld en opgestuurd, ontving het Alveringemse OCMW geen Riziv-vergoeding voor de periode van 1 juli 2000 tot 30 juni 2001. Het bedrag dat het OCMW hierdoor niet heeft kunnen innen, kan niet exact bepaald worden, maar het zou wel degelijk gaan over 15 à 17 miljoen oude Belgische franken. Het OCMW spande een rechtszaak aan maar werd daarbij in het ongelijk gesteld. “Een fout van een personeelslid is een fout van het OCMW”, oordeelde men. Het Alveringemse OCMW ging nadien nog in beroep maar ook dat werd nu afgewezen. Wat de beroepsprocedure betreft, moet het OCMW nu ook nog de gerechtskosten betalen.

Verzoekschrift minister

“Een nare gebeurtenis wordt hiermee afgesloten maar dit is iets wat wij uiteraard betreuren”, reageert de Alveringemse burgemeester Liefooghe, in de vorige en bewuste legislatuur nog schepen van Financiën. “En hoewel het niet mijn stijl is om nu nog een zondebok te zoeken, kan ik mij niet van de mening ontdoen dat Alveringem een kans heeft laten liggen om het geld alsnog te recupereren. Ikzelf heb toen in het schepencollege gesuggereerd aan toenmalig burgemeester Wackenier om een officieel schrijven te richten aan de bevoegde minister en om zijn tussenkomst te verzoeken, maar dat heeft Wackenier categoriek geweigerd.

Eigen inboedel

“De schuld in iemand anders zijn schoenen schuiven, is gemakkelijk”, reageert voormalig burgemeester Marc Wackenier. “OCMW en gemeente zijn 2 aparte rechtspersoonlijkheden. Het OCMW en meerbepaald de voorzitter waren verantwoordelijk voor hun eigen inboedel”.

Het OCMW had nog de mogelijkheid om naar de Raad van State te trekken, maar op de raad van woensdag 28 januari werd beslist dat niet te doen. Het doek is dus definitief gevallen over deze zaak die bijna 10 jaar heeft aangesleept.(AB)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws Kust) van 30 januari 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier