Ringen van zangvogels in het Zwin

Redactie KW

Het West-Vlaams Provinciaal Natuurpark Zwin presenteert, samen met het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN), een publiekspresentatie van het ringen van zangvogels. Dat is uniek voor België, omdat het ringen van zangvogels tot nog toe op een verborgen manier gebeurde. Dat maakte Peter Verheecke, het diensthoofd communicatie van de provincie West-Vlaanderen, bekend.

In België worden jaarlijks ruim 500.000 vogels geringd. Dat gebeurt meestal door vrijwilligers en wordt door het Belgisch ringwerk van het KBIN gecoördineerd. Uit de gegevens van terugmeldingen van geringde vogels kunnen wetenschappers trekpatronen en -strategieën van de vogels afleiden.

Het najaar is een belangrijke trekperiode waarin miljoenen zangvogels over België trekken op weg naar het zuiden. Veel zangvogels die vanuit Noord-Europa langs de kustlijn zuidwaarts trekken, rusten in het Zwin uit en een percentage daarvan wordt gevangen, gewogen en geringd, waarna ze onmiddellijk worden losgelaten zodat ze hun reis kunnen voortzetten.

Het ringen gebeurt verborgen in het struikgewas, maar in het Provinciaal Natuurpark Zwin toont gediplomeerd vogelringer Ivan Goethals hoe alles in zijn werk gaat. Daarvoor is een veldstation ingericht waarheen de opgevangen vogels worden gebracht, zodat het publiek de ringactie kan volgen.

Het ringstation in het Provinciaal Natuurpark Zwin, Graaf Léon Lippensdreef 8 in Knokke-Heist, is dagelijks operationeel van 15 tot 31 augustus en tijdens de weekends van september (behalve het weekend van 20-21 september), telkens van 10 tot 12 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier