Rijsel: reconstructie van moord op tandarts uit Vlamertinge

Redactie KW

In Rijsel is een reconstructie gehouden van de moord op een tandarts uit Vlamertinge, in mei dit jaar. Hij overleed op 31-jarige leeftijd. De man had een praktijk in Vlamertinge, waar hij woonde, en in Veurne. Zijn vriend, een Fransman, stak hem dood met vijf messteken.

De advocaat van de burgerlijke partij was gisteren aanwezig bij de reconstructie. “In ons land is het niet de gewoonte dat de advocaat van de burgerlijke partij aanwezig is bij een reconstructie, maar in Frankrijk is dat normaal,” zegt meester Johan Decadt. “Ook zijn ouders waren aanwezig, maar zij hebben de reconstructie zelf niet meegemaakt. Ze hebben in een aangrenzend lokaal gewacht, omdat de dader niet wou dat zij er bij zouden zijn.”

Volgens Johan Decadt werkte de dader tijdens de drie uur durende reconstructie aanvankelijk goed mee. Maar nadien werd hij vervangen door een stand in-politieman, die op aanwijzen van de dader de handelingen uitvoerde.

Passioneel drama

“Die reconstructie heeft drie uur geduurd. Ze gebeurde niet in de woning waar de feiten zich afspeelden, maar in het politiecommissariaat van Rijsel, waar de omstandigheden vrij getrouw en realistisch waren nagebouwd. Het keukenmes was vervangen door een nepwapen.”

“Uit de reconstructie is gebleken dat het om een passioneel drama ging. Volgens mij heeft de dader in een opwelling van het moment het keukenmes genomen en de fatale steken toegediend. Hoewel er vroeger doodsbedreigingen zijn geweest, gaat het naar mijn aanvoelen toch niet om moord, maar om doodslag,’ verduidelijkt Johan Decadt.

Wellicht assisen in 2012

Vorige week werden ook al verschillende mensen uit West-Vlaanderen en Vlamertinge door de Franse gerechtsdiensten ondervraagd, als moraliteitsgetuigen over het leven van het slachtoffer.

Het komt wellicht tot een assisenzaak, die zou plaatsvinden in 2012 in Douai. De dader is ondertussen overgeplaatst van een psychiatrische instelling naar een gevangenis in de buurt van Rijsel.

(jv/pl)

Meer in het WTV-nieuws vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier