Rijscholen frissen verkeerskennis op van senioren

Redactie KW

Afgelopen weekend zijn in onze provincie maar liefst vijf mensen om het leven in het verkeer. Opvallend is dat alle slachtoffers ouder zijn dan 65. Ouderen aan het stuur, het zorgt bij heel wat mensen voor bedenkelijke blikken. Rijscholen starten met opfrissingscursussen voor senioren. Maar geriaters waarschuwen voor discriminatie. Een auto is nu eenmaal vrijheid, ook en zeker voor ouderen.

5 dodelijke slachtoffers, afgelopen weekend. Allemaal ouder dan 70. Een trieste balans. Maar meteen ook voer voor een oude discussie: zijn oudere chauffeurs een gevaar op de weg?

“Ouderen in het verkeer hebben voordelen en nadelen, al beseffen ze dat zelf niet”, zegt José Sioen van de VTI Rijscholen Roeselare-Kortrijk. “Een van de voordelen is dat ze zich in het verkeer kunnen begeven wanneer ze dat zelf willen, dat hoeft dus niet in de ochtendspits te zijn. Een nadeel van die senioren is dat ze vaak, hun rijbewijs gewoon gekregen hebben”.

“Ik denk niet dat oudere mensen een groter gevaar vormen dan andere mensen”, geriater Jean-Pierre Baeyens. “Aangezien het nu complexer wordt in het verkeer, zien we dat mensen voorzichtiger gaan rijden, meer aandacht hebben voor verkeersregels. Ze gaan minder ver rijden, minder risico nemen. En daarnaast vind ik het ook goed dat er cursussen gegeven worden, theorie en praktijk, waar oudere mensen een aantal zaken kunnen updaten”.

De Vlaamse overheid organiseert inderdaad sinds enkele jaren verkeerslessen voor 55-plussers. Ondermeer Kortrijk, Bredene en Ledegem boden die lessen al aan aan hun oudere inwoners.

Toch zijn die verkeerslessen voor senioren in onze provincie niet echt een succes. Heel wat ouderen hebben, onterecht, schrik dat ze een examen moeten afleggen, of een medische keuring ondergaan. De verkeerslessen voor 55-plussers worden door alle erkende rijscholen georganiseerd. (MD)

Meer nieuws op Focus-WTV vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier