Rijksarchief snakt naar nieuwe gebouwen maar dossier blijft geblokkeerd

Redactie KW

De ruimte in het huidige rijksarchief in de Poortersloge en de twee panden ernaast is te krap geworden en het rijksarchief kan haar wettelijke taken straks niet meer naar behoren vervullen. Senator Pol Van Den Driessche heeft in de Senaat de overheid op haar plichten gewezen en dringt aan op een snelle verhuizing naar de oude rijkswachtkazerne.

Het rijksarchief kampt al jaren met plaatsgebrek. „Vandaar dat ik minister Sabine Laruelle heb gevraagd hoe het nu zit met het dossier van het nieuwe rijksarchief in de oude rijkswachtkazerne tussen de Langestraat en de Predikherenrei”, zegt senator Pol Van Den Driessche.

„Dit dossier sleept al aan sinds 1999. Het rijksarchief in Brugge heeft meer ruimte nodig want het kan zijn wettelijke verplichtingen niet meer vervullen. Er is een offerte uitgeschreven die verlengd is tot juni 2009, nu dus, maar de Inspectie Financiën blijft dwars liggen.”

Geen plaats meer

Waarnemend rijksarchivaris Maurice Vandermaesen bevestigt dat er inderdaad een capaciteitsprobleem is.

„Als straks een familie haar bezit aan ons overdraagt, dan moet dit dicht bij de burger consulteerbaar zijn. In dat opzicht zitten wij te wachten op het nieuwe rijksarchief, dat driemaal meer ruimte zal bieden als nu. Pas dan zullen wij, zoals het in onze verplichtingen staat, de archieven dicht bij de burger kunnen brengen,” zegt hij. (JVB)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Brugsch Handelsblad) van 26 juni 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier