Ridder Godfried Lannoo van gelijknamige Tieltse uitgeverij op 85-jarige leeftijd overleden

Redactie KW

Deze morgen is ridder Godfried Lannoo, tweede generatie van de gelijknamige uitgeverij, op 85-jarige leeftijd overleden. Godfried was de zoon van stichter Joris Lannoo en bouwde na de tweede wereldoorlog de bekende uitgeverij verder uit. In 1996 werd hij tot ridder verheven.

Godfried Lannoo, geboren in 1927 als vierde van acht kinderen, gaat in 1945, onmiddellijk na zijn humaniorastudies aan de slag in het bedrijf van zijn vader en stichter Joris Lannoo.

Bredere cultuurspreiding

Hij bouwde na de tweede wereldoorlog de uitgeverij Lannoo verder uit. Hij was niet alleen een ‘entrepreneur’, maar een uitgever in hart en ziel. Hij beschouwde het als een voorrecht een uitgever te zijn. In de jaren vijftig en zestig verbreedde Godfried Lannoo het profiel van de Vlaams-katholieke uitgeverij. Zonder de roots van het bedrijf te verloochenen, werkte hij aan een project dat cultuurspreiding verzoende met economische wetmatigheden.

In 1959, bij het vijftigjarige jubileum van de drukkerij-uitgeverij Lannoo, namen de kinderen van Joris Lannoo, Godfried, zijn broer Jan en zijn zus Godelieve, het roer van het bedrijf definitief in handen. Het werd de start van de schaalvergroting die in de jaren zestig en zeventig op gang kwam. De eerste externe uitgevers en medewerkers werden aangetrokken en Godfried Lannoo was ook de eerste Vlaamse uitgever die zijn opwachting maakte op de Frankfurter Buchmesse. Zo droeg hij ertoe bij dat Vlaamse uitgaven op een internationaal niveau werden gebracht.

Enkele opvallende publicaties

In de woelige jaren 70 slaagde Godfried Lannoo erin om een van zijn grootste projecten, de tweedelige Encyclopedie van de Vlaamse beweging, tot een goed einde te brengen (1975). Niet toevallig was een van zijn laatste projecten als uitgever de uitgave van de Nieuwe Encyclopedie van de Vlaamse Beweging in de jaren 90. Maar Godfried Lannoo had een brede belangstelling en lag bv. ook aan de basis van het managementfonds van Lannoo en talrijke toeristische publicaties.

Koninklijke waardering

Godfried Lannoo trok zich in 1994 terug als algemeen directeur en in 2002 als voorzitter van de raad van bestuur, maar hij kreeg er twee mooie titels voor in de plaats. Vanwege zijn bijzondere verdiensten werd Godfried Lannoo in de adelstand verheven tot ridder.

Godfried koos als wapenspreuk: ‘Den lande en volke getrouw’. In april 2003 benoemde de Nederlandse koningin Beatrix hem tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, een mooie blijk van waardering voor een overtuigde Groot-Nederlander.

Een opvallende verschijning

Godfried Lannoo zal veel mensen bijblijven als een opvallende verschijning. Ooit typeerde auteur Henri Van Daele, ‘een vriend van het huis’ zoals Godfried zijn auteurs graag omschreef, de uitgever als ‘een grote, jongensachtige man, die met energieke stappen kwiek door de wereld marcheert.

Het is de moeite waard om hem over de Fiera van Bologna te zien stappen of over de Antwerpse Boekenbeurs. Een opvallende verschijning, die boven iedereen uitsteekt, een gestalte die imponeert. Als Godfried over de vrienden van het huis praat, knijpt hij prompt even zijn ogen dicht, alsof de dankbare gedachten naar boven wellen.’

Groot man, groot uitgever

“Een groot man, een groot uitgever, een groot ondernemer is overleden”, klinkt het bij de uitgeverij Lannoo, die treurt om het overlijden van Godfried Lannoo. Hij was de vader van zes kinderen en meer dan twintig kleinkinderen. Zijn echtgenote Maria overleed in juli 1997.

Het tijdstip van de uitvaartdienst is nog niet bekend. (LVA)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Tielt. En vanavond op Focus & WTV vanaf 18u00

Ridder Godfried Lannoo van gelijknamige Tieltse uitgeverij op 85-jarige leeftijd overleden

Bekijk hier de reportage

Klik ook hier voor eenuitgebreid portret van Godfried Lannoo, dat Focus & WTV zowat 15 jaar geleden maakten voor de reeks “Ten Huize van..”

Ridder Godfried Lannoo van gelijknamige Tieltse uitgeverij op 85-jarige leeftijd overleden

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier