Richard Vandenbulcke uit Gits wachtte niet op de Titanic en dat redde zijn leven

Rosa Vandenbulcke neemt met plezier plaats op vaders reiskoffer. Ook zijn spaarboekje ten tijde van de overtocht naar Amerika blijft ze koesteren. (Foto JD)
Redactie KW

Richard Vandenbulcke bezat een ticket voor de Titanic, maar besliste in laatste instantie om af te varen met de Olympic. Die keuze redde waarschijnlijk zijn leven en zorgde er ook voor dat later dochter Rosa het levenslicht kon zien.

Rosa Vandenbulcke zal op donderdag 23 januari om 20 uur zeker van de partij zijn voor de lezing rond de Titanic door journalist Dirk Musschoot, want die Titanic speelde een letterlijk levensbelangrijke rol in haar leven. “Mijn vader Richard werd geboren in 1889 en wilde in april 1912 als 23-jarige jongeling de grote oversteek maken. Ik bezit nog altijd zijn ASLK-spaarboekje waaruit blijkt dat hij 500 frank afhaalde om die reis te bekostigen. Toen was dat een heel grote som.”

Richard nam de trein in het station van Gits, dat toen nog in werking was, en spoorde naar Antwerpen. “In Antwerpen nam hij de boot naar Southampton”, vervolgt Rosa. “Van daaruit zou hij vertrekken met de Titanic, hij had zijn ticket al op zak. Maar in Southampton bleek dat hij nog drie dagen diende te wachten om te kunnen afvaren met die Titanic. Dat wilde hij niet. Hij trok een bureau van The White Star Line binnen en vroeg dat ze een ticket voor het zusterschip Olympic zouden uitschrijven. Ze vertelden hem dat die Olympic inderdaad vroeger uitvoer, maar dat het geen zin had, want dat de Titanic onderweg toch de Olympic zou inhalen. Mijn vader had daar geen oren naar, want hij wilde nu vertrekken. En dat is zijn geluk geweest, want de Titanic verging en de Olympic bereikte probleemloos zijn bestemming.”

Mocht Richard afgevaren zijn met de Titanic, de kans is groot dat hij het niet overleefd zou hebben. En navenant zou dochter Rosa nooit ter aarde zijn gekomen.

(JD)

Het volledige verhaal lees je in de Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Roeselare.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier