Resultaten actieplan Bouwkundig Erfgoed voorgesteld

Resultaten actieplan Bouwkundig Erfgoed voor Oostende voorgesteld door Vlaams Bouwmeester
Redactie KW

In het Oostendse stadhuis worden vandaag de resultaten voorgesteld van het onderzoek Actieplan Bouwkundig Erfgoed. Een onderzoeksteam van architecten en de Vlaams Bouwmeester Marcel Smets maakten het laatste jaar een uitgebreide inventaris op van het bouwkundig erfgoed in de stad Oostende.

“Naast de klassieke procedure door panden te beschermen als monument, werken we nu aan een Ruimtelijk Uitvoeringsplan. Daardoor zal voor eens en voor altijd duidelijk zijn welk gebouw we volledig willen beschermen en bewaren voor het nageslacht, welk pand kan gerenoveerd worden of ten derde welk pand kan afgebroken worden onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat er iets in de plaats komt dat architecturaal even waardevol is”. Nog volgens schepen van Ruimtelijke Ordening Bart Bronders is het de bedoeling dat het vanaf nu in Oostende moeilijker wordt om historische panden zomaar te slopen.

Oostende verwacht veel van het nieuwe erfgoedbeleid dat als pilootproject voor het Vlaamse land zou moeten gelden. De stad Oostende heeft de Vlaams Bouwmeester aangetrokken om de lijst op te stellen. Ze kozen hem omdat hij als onafhankelijke deskundige geen banden kan hebben met eigenaars, speculanten of kandidaat kopers. In de komende maand organiseert de stad Oostende ook een studiedag over bouwkundig erfgoed.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier