Resten van Mammoet gevonden in kleigroeve in Oekene

Redactie KW

In een oude kleigroeve in Oekene zijn de resten ontdekt van een mammoet en nog twee andere historische diersoorten. Het gaat om één van de oudste archeologische vondsten in de provincie. Bijzonder is dat daar ook sporen van menselijke activiteit zijn gevonden. In de jaren ’90 werden ook al eens mammoetbeenderen gevonden in Rumbeke.

Twee jaar lang zijn archeologen aan het werk en nu pas zijn de resultaten bekend gemaakt. Om illegale schattenjagers niet op ideeën te brengen. Want de vondsten zijn bijzonder: onder meer beenderen van een uitgestorven soort van bizon. Of van een wolharige mammoet, zo groot als een olifant. “Het is de eerste keer dat we zo ver in de tijd kunnen teruggaan,” zegt Jozef Goderis van de Vereniging Oudheidkundig Bodemonderzoek. “Dat gaat over meer dan 10.000 jaar geleden.”

Ook oude voorwerpen

In de bodem hier zijn ook sporen van onze voorouders gevonden. Voorwerpen in been of steen van jagers uit onze streek. Dat is zeer zeldzaam hier want het gaat om nomaden, zwervers. Ze bleven dus hier niet constant en dus is er niet veel te vinden meestal.

Alle belangrijke vondsten worden in kaart gebracht en verder onderzocht. Begin juni kunt u ze zelf bekijken. Op de tentoonstelling “Watertanden” in de Galerie Blomme in Roeselare.

(JV/AD)

Meer in het WTV-nieuws vanaf 18u00.

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier