Resten uit WO I en Romeinse tijd op bedrijventerrein in Ieper

Redactie KW

De West-Vlaamse intercommunale (WVI) heeft een archeologisch vooronderzoek laten uitvoeren in Ieper. Op de terreinen tussen de Kleine Poezelstraat en de Sint-Krispijnstraat voorziet de WVI een uitbreiding van het industrieterrein. Voor de start van de werken wordt onderzocht of er belangrijke overblijfselen uit het verleden op het terrein aanwezig zijn en of een vervolgonderzoek noodzakelijk is. Er zijn ook menselijke resten gevonden.

Uit historische luchtfoto’s en kaarten is geweten dat de terreinen zich niet ver bevinden van de frontlijn tijdens de Eerste Wereldoorlog. Er zijn dan ook talrijke resten van explosieven gevonden. Interessanter zijn de resten van verschillende geallieerde loopgraven. In die grondsporen zijn onder andere rumkruiken en wijnflessen gevonden, houwelen, schoppen en telefoonkabels en schoenen en textiel. Die vondsten bieden een boeiende kijk op het dagelijkse leven van de frontsoldaten. Op twee plaatsen werden ook menselijke resten aangetroffen. In één geval gaat het vermoedelijk om een gesneuvelde Franse soldaat

Romeinse aanwezigheid

Ook uit een verder verleden zijn verschillende restanten aangetroffen. Verspreid over het terrein bevinden zich resten van vijf Romeinse brandgraven. In die tijd werden overledenen gecremeerd, en werd een deel van de brandstapel en de as van de overledene in een kuil bijgezet. In het noordelijke gedeelte van het terrein heeft men vermoedelijk resten van een boerderij gevonden met kuilen van verschillende activiteiten. Een dergelijke vondst is voor de regio rond Ieper bijzonder. Op deze zone wordt er verder gegraven. Ook loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog worden verder onderzocht.

(PL/AD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier