Restauratiewerken zeilschip Mercator verlopen vlot

De opknapbeurt van de Mercator verloopt volgens plan.
Redactie KW

De restauratiewerken op het zeilschip Mercator in Oostende lopen vlot en zitten twee weken vóór op schema. Op de scheepswerf IDP in het Visserijdok is het een vreemd zicht om de sierlijke driemaster zonder masten te zien. Er wordt ruim 1 miljoen euro geïnvesteerd in de renovatie en tegen april zou het schip terug in het dok in stadscentrum moeten liggen. Voor de Oostendse IDP-scheepswerf is het na 80 jaar activiteit een van de mooiste opdrachten ooit.

Nu het schip eens grondig onder handen genomen wordt, blijkt hoe nodig de restauratie was. Ruim een maand geleden werd het schip hier afgeleverd en 15 mensen zijn er nu dag in dag uit mee bezig.

Vandaag is men ook gestart met het wegnemen van het aangetaste houten achterdek. Uit het eerste onderzoek blijkt de schade van jarenlange vochtinsijpeling best mee te vallen. Binnen in de loodsen wordt gewerkt aan de stalen masten.

De huidige restauratie mikt vooral op de bovenkant van het schip. Die is al goed voor 1 miljoen euro. Toch zou de Mercator best eens op het droge getrokken worden, maar dat is nu niet voorzien. Een scheepsingenieur onderzoekt of de Mercator op de Oostendse scheepslift zou kunnen, maar in principe is het schip te groot. IDP zegt Oostende tegen de maand april weer fier zal kunnen kijken naar dit mooie schip.

Binnen enkele weken worden de masten van de Mercator teruggeplaatst en dan komen Nederlandse zeilschipspecialisten helpen om het zogenaamde wand of touwenwerk weer volledig in orde te krijgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier