Restauratiepremie voor Onze-Lieve-Vrouwekerk

Redactie KW

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, kent een premie van 393.346,32 euro toe voor de restauratie van de Onze-Lieve-Vrouwekerk en Kapel der Graven aan het Deken Zegerplein in Kortrijk. Het ontstaan van deze kruisbasiliek gaat terug tot in de 13de eeuw en is daarmee één van de oudste gebouwen van de stad. Het gebedshuis staat sinds 1937 op de lijst van beschermde monumenten.

“Dit subsidiedossier omvat de restauratie van het interieur van de kerk,” aldus minister Bourgeois. “Het pleisterwerk is dringend aan herstel toe en de muren worden herschilderd. Tevens wordt de natuursteen aan de binnenzijde van de kerk, alsook het houten meubilair, gereinigd.”

De Onze-Lieve-Vrouwekerk, oorspronkelijk een kapittelkerk, maar sinds 1797 een parochiekerk, kent een lange bouwgeschiedenis die begint in de 13de eeuw. In 1203 werd, op het domein van het grafelijk kasteel, door graaf Boudewijn IX een gebedshuis opgericht, naar aanleiding van zijn belofte een kapittelkerk te bouwen. Graaf Lodewijk van Maele liet er in 1370 de Gravenkapel bouwen als mausoleum voor zichzelf en ter ere van de Heilige Catharina. Het interieur van de kerk is in rijke barokstijl, uitgevoerd in de 17de eeuw. Een van de belangrijke kunstschatten die de kerk rijk is, is het schilderij ‘de Kruisoprichting’ van Antoon Van Dijck. In de Gravenkapel vinden we de geschilderde portretten van de Graven van Vlaanderen terug in de nissen. (abo)

Meer maandagavond in het WTV-nieuws en vrijdag 25 februari in De Krant Van West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier