Restauratiepremie goedgekeurd voor Ten Bogaerde, ook geld voor kerken in Veurne en Poperinge

Redactie KW

Vlaams minister Geert Bourgeois heeft een restauratiepremie goedgekeurd voor drie gebouwen in onze provincie. Het gaat om de abdijhoeve Ten Bogaerde in Koksijde, de Sint-Niklaaskerk in Veurne en de Sint-Martinuskerk in Poperinge.

“Ten Bogaerde is een mooi voorbeeld van herbestemming van onroerend erfgoed,” zegt Bourgeois. “Er is een prachtig restaurant en de kerk is omgebouwd tot cultureel centrum. Herbestemming is de beste garantie voor het behoud van onze monumenten. Bovendien is de oude abdijhoeve voor iedereen toegankelijk. Op die manier kan iedereen die het wil, meegenieten van de overheidsinvestering.”

De minister legt 213.000 euro opzij voor de restauratie. De barsten en verweerde zones in het voegwerk worden hersteld, en het gevelmetswerk krijgt een opfrisbeurt. Muurankers die ingeroest zijn en soms niet meer volledig, worden gerestaureerd. Het buitenschrijnwerk wordt hersteld en geschilderd, en ook het dak wordt onder handen genomen.

Voor de Veurnse Sint-Niklaaskerk is er 46.000 euro, voor werken aan het dak en de gevels van de toren, en ook binnenin staan er restauratiewerken in de steigers. Voor de Sint-Martinuskerk in Roesbrugge-Haringe bij Poperinge is er dan weer 130.000 euro, voor het volledig herstel van ede toren, tot zelfs het torenkruis toe.

(jv)

Meer hierover in het nieuws op Focus vanaf 18u00 en ook stipt om 22u00. Focus-WTV: nieuws van hier!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier