Restauratie van Rysselendemolen in Ardooie start jaar later dan voorzien

Redactie KW

Paul van Gierdegom, eigenaar van de Rysselendemolen in Ardooie, is een tevreden man. De restauratie van zijn molen kan nu toch starten, een jaar later dan voorzien.

Lichterveldenaar Paul Van Gierdegom kocht de molen aan in 1996 en de bedoeling was om meteen de molen in ere te herstellen. In 1999 trok toenmalig Vlaams minister van Cultuur Luc Martens 5,9 miljoen oude Belgische franken uit voor herstel van de molen. De eerste fase van de restauratie duurde een viertal jaren en er werd onder andere een nieuwe romp voorzien.

Vijf jaar

Het tweede luik van de herstellingswerken duurde maar eventjes vijf jaar. Pas vorig jaar kon minister Geert Bourgeois het nieuws melden dat de werken werden goedgekeurd. Er was een spaarpotje voorzien van 405.000 euro. Voor alle duidelijkheid, de hele restauratie wordt gedragen door vier partijen: de Vlaamse Gemeenschap neemt 50% voor haar rekening, de gemeente Ardooie en de provincie West-Vlaanderen nemen elk 20% en eigenaar Paul Van Gierdegom staat in voor de laatste 10%.

(JT)

Lees meer in de Krant van West-Vlaanderen (De Weekbode editie Izegem) van vrijdag 30 maart.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier