Rerum Novarum: ACW-voorzitter pleit in Tielt voor kwalitatieve groei

Redactie KW

ACW-voorzitter Patrick Develtere wil dat België inzet op “kwalitatieve groei”. “We willen ons bruto binnenlands product opkrikken, maar we willen een groei die goed is voor de samenleving”, zei hij in zijn speech in Tielt naar aanleiding van Rerum Novarum. Hij kwam ook terug op het Dexia-debacle, maar deed niet meer dan het bekende standpunt herhalen.

Concreet somde de topman van de christelijke arbeidersbeweging een aantal domeinen op die essentieel zijn om in te investeren. Het gaat om onderwijs, groene energie en sociale woningen, rusthuizen en woonzorgcentra. Daarnaast leggen investeringen in wetenschap en onderzoek op elk van die domeinen de basis voor de bedrijven van morgen, zei Develtere.

Kwalitatieve groei houdt voor het ACW ook in dat mensen die langer zullen moeten werken, hun werk ook blijven aankunnen omdat het aangepast is. “Nu blijken vier op de tien werknemers bij het thuiskomen te gestresseerd om dingen te doen die ze leuk vinden”, aldus Develtere

Dexia

Er werd vooral uitgekeken naar wat Develtere zou zeggen over Dexia. Het ACW kwam allerminst ongehavend uit dat debacle. Niet alleen zag het zijn coöperatieve pijler Arco in vereffening gaan, er kwam ook kritiek op de winstbewijzen die het ACW nog heeft in staatsbank Belfius. Dankzij die winstbewijzen kan een deel van de winst van Belfius naar het ACW stromen. Develtere bracht geen nieuws, maar herhaalde zijn standpunt. “We hebben in de periode dat we onze eigen coöperatieve bank Bacob en verzekeraar DVV binnen brachten in het gigantische, complexe en internationale Dexia, een inschattingsfout gemaakt”, zei hij. “We dachten de principes van ons coöperatief model ook in de nieuwe, grote internationale holding overeind te kunnen houden. Dat was een foute inschatting.” Meteen wees Develtere erop dat het ACW niet de enige was die inschattingsfouten maakte. “Dat was ook het geval voor de andere aandeelhouders, de steden en gemeenten, de overheden, de regulatoren, het management en de ratingbureaus.” Develtere betreurt dat een pak spaargeld van de organisaties van de beweging in rook is opgegaan.

Rerum Novarum: ACW-voorzitter pleit in Tielt voor kwalitatieve groei

Bekijk hier de reportage

(Belga/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS-WTV.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier