REPORTAGE 1.200 Ieperlingen voor één dag op reis in Gent

Redactie KW

1.200 Ieperlingen namen zaterdag deel aan de vierde editie van ‘Ieper op reis’ en trokken naar Gent. Ze bezochten onder meer het SMAK en het Gravensteen.

Sinds 2005 organiseert het Ieperse stadsbestuur om de drie jaar het evenement ‘ Ieper op reis’. Ruim 1.200 Ieperlingen krijgen daarbij de kans om een Vlaamse stad te bezoeken. Na Mechelen, Leuven en Antwerpen was dit jaar Gent aan de beurt. Alle deelnemers bliezen verzamelen om 8.30 uur aan het station. “We hebben een speciale trein ingelegd van Ieper naar Gent en op de trein kreeg iedereen een ontbijtpakket aangeboden”, vertelt diensthoofd toerisme Peter Slosse. Om 9.30 uur kwam het bonte gezelschap aan in Gent en konden de geplande bezoeken beginnen.

Gravensteen

De dienst toerisme had vier programmaformules opgemaakt. “De eerste formule was een bezoek aan een museum en een boottocht op de Leie”, aldus Peter Slosse. “Het aanbod musea ging van het Gravensteen tot het SMAK en het Design Museum. Vooral het Gravensteen in combinatie met de boottocht was een veelgemaakte keuze. We hebben alle programma’s zelf in elkaar moeten steken, want van de stad Gent hebben we weinig hulp gekregen.”

Voor veel mensen was het niet de eerste keer dat ze Gent bezochten. “We zijn hier al vaker geweest, maar het is de eerste keer dat ik in het Gravensteen kom”, vertelt Bernard Lefever uit Voormezeele. “Ik vind het mooier dan verwacht, ik dacht dat het meer een ruïne zou zijn.”

Boottocht

Oud-burgemeester Luc Dehaene bracht in de voormiddag een bezoek aan het stadsmuseum STAM. “Het is mijn eerste ‘Ieper op reis’ sinds ik geen burgemeester meer ben en ik ben nu meer op mijn gemak”, lacht hij ‘s morgens aan het Sint-Pietersstation. “Ik kijk wel uit naar het bezoek van het stadsmuseum. In de namiddag staat een boottocht op het programma met mijn zoon en de kleinkinderen. Dat wordt gezellig.”

De boottocht is voor velen een voltreffer. “Het is een leuke manier om Gent te verkennen”, zegt Peter Vanthorre uit Zillebeke. “We hebben ook geluk dat het niet regent. Het is al de hele dag bewolkt, maar zolang het niet regent, mogen we niet klagen.” Zijn vrouw Heidi Vandepitte is geen fan van boottochten: “Ik word tamelijk snel zeeziek, maar een boottocht op de Leie moet nog net lukken.”

Speurtocht

De tweede formule van de dag was een wandeling door het historische centrum met een gids en een bezoek aan een museum. Ook die formule kon heel wat mensen bekoren. Ze trokken langs enkele bekende Gentse plaatsen als het Vleeshuis en de Sint-Baafskathedraal.

Een honderdtal mensen kozen voor het derde programma, waarbij ze tijdens een stadswandeling mochten proeven van drie Gentse lekkernijen. Deze waren chocolade, een bordje met Oost-Vlaamse producten zoals Gandaham en jenever en ten slotte enkele gebakjes. De Ieperlingen genoten met volle teugen.

Ten slotte was er ook een ‘spannende speurtocht’ voor de allerkleinsten. “Daar was iets minder belangstelling voor”, legt Peter Slosse uit. “Bij de vorige editie van ‘Ieper op reis’ in Antwerpen was er een uitstap naar de zoo en dat lokte wel veel gezinnen met kinderen. Deze editie was dat minder het geval, maar we zijn heel tevreden over het verloop van de daguitstap.”

(JL -foto’s JL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier