REPORTAGE Obamagekte slaat keihard toe op en rond Flanders Field in Waregem

Redactie KW

De avond voor het grote bezoek van Barack Obama aan Flanders Field lijkt de Amerikaanse begraafplaats de aantrekkingskracht van een bedevaartsoord te bezitten. Het is op de hoek van de Wortegemseweg en de Bosstraat een constant op- en afrijden van nieuwsgierigen.

Flanders Field bevindt zich in een uithoek van Waregem vlakbij de provinciegrens met Oost-Vlaanderen. Door die ligging passeren zelfs veel Waregemnaren zelden of nooit het kerkhof. De laatste dagen is dat wel even anders. Dinsdagavond om 19 uur, net voor het echt begon te schemeren, kwamen nog altijd wagens de veel te klein geworden parking opgereden. Soms zelfs gewoon eens om te kijken of er beweging is, want verder dan de poort raak je momenteel niet.

“Glimp opvangen van wagen en helikopters”

Aan die poort belandde ook het jonge Anzegemse koppeltje Celien Sagaert en Jens Vancauwenberghe. Op weg naar Zulte heeft Jens om zijn vriendin te plezieren een klein ommetje gemaakt langs Flanders Field. “Al een geluk dat ik morgen een vrije dag heb, want ik kijk al een week uit naar het bezoek van Barack Obama”, vertelt Celien, tussen het nemen van enkele foto’s door. “Straks op Facebook zetten dat de begraafplaats er perfect bijligt voor de komst van de president… Ik probeer morgen op de Anzegemseweg zeker een glimp op te vangen van zijn gepantserde wagen en de helikopters. Obama zelf zullen we wel niet te zien krijgen, vrees ik.”

Twijfel is helemaal weg

Toen het nieuws over het presidentsbezoek vorige week echt tot haar doordrong, sloeg bij Celien toch een beetje twijfel toe. “Maar die is intussen helemaal weggeëbd. Nu Obama in Nederland zit, zal hij wel zijn kar niet meer keren.” “Al houden we er nog altijd rekening mee dat hij morgen niet in Wevelgem landt, maar gewoon op de Waregemse renbaan”, pikt Jens in. “De Amerikaanse president die op nauwelijks enkele kilometer van onze deur komt, kan je dat nu geloven?” gaat Celien er helemaal in op.

Café opent woensdag extra vroeg

Ander camerageflits dat op het traliewerk van de toegangspoort weerkaatst komt van het toestel van Ann Van Leynseele. Zij is de uitbaatster van café De Fazant op de Waregemseweg, net voorbij de grens met Waregem in Wortegem. De kinderen Lars (7) en Kato (6) poseren maar wat graag aan wat morgen ‘s lands beroemdste monument wordt. “Ook met het café laten we ons niet onbetuigd. De deuren openen woensdagmorgen om 7 uur, want onder meer een VRT-ploeg komt ontbijten”, zegt Ann niet zonder enige trots.

Steven Delbeke, die – ook al met fototoestel rond de nek – de drukte gadeslaat, verwoordt het treffend: “Dit lijkt nu al een bedevaartsoord.” Een lichtgevend Mariabeeld is daarvoor blijkbaar toch geen must. Maar veiligheidsagenten wel, want mannen strak in het pak houden in zwarte wagens met gepersonaliseerde nummerplaat zo onopvallend mogelijk de wacht.

Buren verzorgen tuin alsof Obama ook die komt bezoeken

In de Bosstraat laat intussen niemand iets aan het toeval over. Dinsdagmorgen werd de straat onder handen genomen door een veegmachine, nooit eerder gezien. Bewoners maaien hun gras, scheren de haag en harken hun voortuintje alsof Obama ook bij hen op bezoek komt.

Idem in de nabijgelegen industriezone in de Flanders Fieldweg. De bedrijven proberen er elkaar de loef af te steken met de opvallendste zaken en slogans om de Amerikaanse president te verwelkomen. De zaakvoerder van de bandencentrale rijdt tegenwoordig met twee Amerikaanse vlaggen op zijn elektrische sportwagen. Wedden dat het morgen nog veel gekker kan!

(TVW-foto’s TVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier