REPORTAGE Kortrijk Zaait wil leegstand tegengaan

Redactie KW

Het schepencollege van Kortrijk lanceerde in oktober Kortrijk Zaait. Dit initiatief gaat vanaf nu echt van start.

Kortrijk Zaait werd uitgedokterd door schepen van Economie Rudolf Scherpereel (N-VA). Met dit initiatief wil de schepen de commerciële leegstand aanpakken. In het Kortrijkse handelsdistrict (grosso modo het winkelwandelgebied in het centrum) staan er namelijk 94 handelspanden leeg, in groot-Kortrijk zijn er dat ongeveer 246. “Op nationaal gebied is de leegstand voor het zesde jaar op rij gestegen”, aldus Rudolf Scherpereel. “Begin 2013 stond 7,3 procent van de panden leeg, begin dit jaar is dit al 8,6 procent. Bovendien wijzen studies uit dat één op vier leegstaande handelspanden langer dan drie jaar leeg staat.”

Minimum 1.500 euro

Om de commerciële leegstand aan te pakken voorziet Kortrijkse stadsbestuur enerzijds een heffing en anderzijds een premie. Wat de leegstandsheffing betreft: die wordt een stuk strenger. “Sinds 2010 bestaat er een leegstandsreglement in Kortrijk maar die was te repressief én werd ook nog eens amper toegepast. Kortrijk Zaait voorziet een heffing op leegstaande panden van minimum 1.500 euro. De aanslagvoet per meter verhoogt met 150 euro per jaar, terwijl dat in het oude reglement 25 euro per jaar was. Bij de rekening blijven we rekening houden worden met het aantal bouwlagen.”

Een rekenvoorbeeld leert dat de eigenaar van een leegstaand pand, met een gevelbreedte van 5 meter en 2 bouwlagen dit jaar 1.500 euro heffing zal moeten betalen. Staat het pand volgend jaar nog altijd leeg, dan wordt dat 3.000 euro (300 x 5 x 2). Bij nog een jaar extra is dat al 4.500 euro. Enzovoort.

K in Kortrijk

Er is ook goed nieuws: de eigenaars van een leegstand pand die zich inschrijven in Kortrijk Zaait (intussen al een 40-tal), krijgen het eerste jaar vrijstelling van heffing. Pas vanaf het tweede jaar volgt een minimumheffing. Bovendien zal de stad de leegstaande panden die bij Kortrijk Zaait zijn ingeschreven, in de kijker zetten. Er zal ook een toeleiding zijn van kandidaat-ondernemers. Die laatste groep zal aan speciale tarieven een pand kunnen huren. Afhankelijk van de gebruikstermijn en het aantal vierkante meter van het pand zal de vergoeding tussen de 150 euro (maximum 99 vierkante meter voor 90 dagen) en 900 euro (van 250 tot en met 499 vierkante meter voor één jaar) liggen.

Nog dit: K in Kortrijk valt niet onder deze leegstandsheffing. Shoppingmanager Dominique Desmeytere: “In 2010 werden er bepaalde afspraken gemaakt met stad Kortrijk wat betreft het leegstandsreglement. K in Kortrijk valt daarom onder een ander regime en wordt bovendien als één perceel beschouwd.” (AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier