REPORTAGE Kinderen draaien gehaktballen à la Wim Ballieu in Heule

Redactie KW

In het Spes Nostra in Heule organiseert Idee Kids een echt ‘Balls & Glory’-kamp. Dinsdag kwam Wim Ballieu zelf een kijkje nemen en proeven.

Het ‘Balls &Glory’-kamp in Heule is geïnspireerd op het restaurant ‘Balls & Glory’ van Wim Ballieu. De Gentse chef-kok heeft de gehaktbal de laatste jaren een nieuwe dimensie en runt intussen al drie restaurants met dezelfde naam. Een twintigtal kinderen tussen zes en twaalf jaar waagt zich elke dag in het Spes Nostra aan het maken van gehaktballen, die volgens de recepten van Wim Ballieu worden klaargemaakt.

Op maandag, de eerste dag van het kamp, werd voor de traditionele gehaktbal gekozen. Op dinsdag waren sjalotjes en mozzarella de extra ingrediënten. “De ‘happy bowl’, zoals deze gehaktbal ook wordt genoemd”, aldus Helene Puype, die samen met Charissa Yzerbyt en Loes Keukeleire de supermonitoren van dienst zijn. “De komende dagen zullen we nog met onder meer yoghurtdressing werken. Op vrijdag zullen ze dan zelf mogen kiezen wat ze maken.”

Servies

Vrijdag wordt een speciale dag, want dan opent in de schoolgebouwen van Spes Nostra een echt pop-uprestaurant. “De bedoeling is dan dat de ouders van de kinderen kunnen komen proeven”, geeft Wim Ballieu tekst en uitleg. “De dag ervoor zullen ze een eigen servies kunnen maken waarop ze die gehaktballen dan zullen presenteren. Het moet een kamp zijn waarbij de creativiteit van de kinderen wordt gestimuleerd, maar waarbij ze ook een en ander leren. Zo weten de kinderen nu al welke groenten en fruit er aan dit seizoen gebonden zijn. (naar de kinderen) Weet iemand waarom er geen aardbeien op de borden liggen? Juist, omdat die niet in de winter groeien en rijp worden. We besteden ook veel aandacht aan hygiëne: handjes wassen voor het koken, letten op de temperatuur van de ingrediënten… En natuurlijk zijn er naast koken nog tal van andere leuke activiteiten.”

Helpen

Wim stampte het ‘Balls & Glory’-kamp samen met Björn Accoe, verantwoordelijke van Idee Kids, uit de grond. “Tijdens een jurering op de Artevelde Hogeschool ontmoetten we elkaar en we klaagden wat tegen elkaar. Ik vond dat de kinderen hun smaakpapillen niet meer ontwikkelden, ze niet meer wisten waar melk vandaan kwam. Dat vind ik op zijn minst gezegd vreemd. Als kind wist ik dat wel. Mee dankzij mijn grootouders die in Veurne een boerderij hebben. Björn moest dan weer vaststellen dat het almaar moeilijker werd om kampen voor kinderen te organiseren. Tijdens een gezamenlijke brainstorm hebben we beslist om iets rond ballen te doen.”

Axan is een van de deelnemers aan het kamp en amuseert zich. “Ik vind het heel plezant om de ballen te helpen rollen”, vertelt ze terwijl ze met smaak een gehaktbal opeet. “Thuis help ik ook graag mee met mijn papa en mama als ze bezig zijn in de keuken.”

Dat het allereerste ‘Balls & Glory’-kamp in Heule plaatsvindt, is toevallig. Ook het tweede B&G-kamp vindt trouwens in het Kortrijkse plaats: tijdens de paasvakantie is er van 14 tot en met 18 april een kamp in de basisschool Sint-Jozef in Kortrijk. (AXV-foto’s JVGK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier