REPORTAGE George Clooney vindt Madonna in O.L. Vrouwekerk in Brugge

George Clooney en Matt Damon in 'The Monuments Men': een verhaal dat begint in Gent en eindigt in Brugge. (GF)
Redactie KW

Het Madonna-beeld van Michelangelo uit de Brugse kerk speelt een belangrijke rol in de nieuwe topfilm ‘The Monuments Men’.

Donderdagavond 13 februari rolde het Gentse Sint-Baafsplein de rode loper uit voor de Belgische première van de Amerikaanse film The Monuments Men. De reden? In dit waar gebeurde verhaal, gebaseerd op een boek van Robert Edsel, krijgen historici tijdens de Tweede Wereldoorlog van de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt de opdracht om enkele Europese kunstwerken te ‘redden’, die in de handen van de nazi’s gevallen waren. Een van die kunstwerken was het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck, dat al eeuwen in de Gentse Sint-Baafskathedraal hangt.

Brugge mist première

Geen George Clooney op de rode loper in Gent, maar tussen BV’s als Johan Boskamp, Bartel van Riet, Elodie Ouedraogo, Flip Kowlier, Ruben Block en de Gentse burgemeester Daniël Termont bespeurden wij zowaar Renaat Landuyt! De Brugse burgemeester wilde met zijn aanwezigheid een historische flater rechtzetten : “Het Madonnabeeld van de Italiaanse renaissancekunstenaar Michelangelo, dat in de Brugse O. L. Vrouwekerk staat, speelt een even belangrijke rol als het Gentse Lam Gods. De filmpremière had dus ook in Brugge kunnen plaatsvinden. Maar de filmverdeler heeft dat uit het oog verloren. Voor de realisatie van de film hebben de makers de Brugse stadsarchieven uitgeplozen. Er is zelfs een replica van het Madonnabeeld gemaakt.”

Echt gebeurd

Maar wat is er nu echt gebeurd met het wereldberoemde Brugse beeld? Hiervoor citeert Renaat Landuyt uit oude artikels van het Brugs Handelsblad en Carlos Vlaemyncks boek De Bevrijding van Brugge. “Op 6 september 1944 hebben Duitse mariniers het 800 kilo zware beeld samen met enkele andere kunstschatten uit de kerk geëvacueerd. Vanuit hun nazistische ideologie wilden zij het beeld redden, omdat zij vreesden dat de Amerikaanse joden die Europese kunst zouden vernielen! Het beeld werd eerst per kar en nadien per boot via Nederland en Duitsland naar een oude zoutmijn in Alt-Ausse, op 75 km van het Oostenrijkse Salzburg, getransporteerd. In een liberale krant uit die periode werd geschreven dat de kunstdiefstal kon vermeden worden, omdat de Brugse bisschop mgr. Lamiroy op voorhand verwittigd was door de Duitsers. De Amerikanen hebben in 1945 de ontvreemde kunstwerken ongeschonden teruggevonden in de zoutmijn. De toegang was wel gedynamiteerd. Een SS commando had tot taak alles op te blazen, maar Oostenrijkse weerstanders konden het ontstekingsmechanisme van de springstoffen losschroeven. Anders was de Madonna vernield!”

(SVK)

>> ‘The Monuments Men’ is vanaf 12 maart te zien in de bioscoop.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier