REPORTAGE Eline en Sofie bezegelen hun liefde in de kerk van Staden

© Joke Couvreur
Redactie KW

Na het wettelijke huwelijk trekken de tortelduifjes naar de Sint-Janskerk in Staden voor een vriendschapszegening.

Zaterdag 15 maart bezegelen Eline Lievens en Sofie Anseeuw hun liefde door met elkaar in het huwelijksbootje te stappen. “Als lesbisch koppel een dienst in een kerk organiseren, is niet alledaags”, glimlachen ze. “Maar de symbolische waarde is zoveel krachtiger.” De liefde tussen beide dames ontsproot aan de toog van café ‘t Paviljoentje, dat door de ouders van Eline gerund werd. “Het was liefde op het eerste gezicht”, glundert Sofie. “We raakten aan de praat en ik wist het meteen: Eline was de ware.” Een zelfde verhaal valt bij Eline te horen en sinds januari 2013 vormen de twee een onafscheidelijk duo.

Vriendschapszegening

Hoewel Eline en Sofie al sinds vorige zomer uitgemaakt hebben om te trouwen, raakten de plannen pas in december in een stroomversnelling. “We beseften dat we in gang moesten schieten”, glimlacht Eline. Eerst trekt het koppeltje naar het stadhuis, waar ze om 15 uur voor de wet trouwen. “Dat is wat telt, hé”, pikt Sofie in. “Maar we wilden net dat ietsje meer en daarom volgt om 15.45 uur een dienst in de Sint-Janskerk, hier in Staden.” Eline en Sofie beseffen dat het als lesbisch koppel niet evident is om een dienst in een kerk te organiseren. “Het is dan ook geen kerkelijke viering, maar een vriendschapszegening. De pastoor reageerde alvast heel positief op onze plannen. Het is trouwens de tweede keer dat hij een dergelijke dienst zal begeleiden, zei hij.”

Symbolisch

Voor het echtpaar in spe zal de dienst in de kerk een emotionele betekenis hebben. “De symbolische waarde is voor ons erg belangrijk”, klinkt het. “We doen het voor onze overleden familieleden. Op die manier zullen ze toch een beetje bij ons zijn, die dag.” De dienst zelf steken de twee meiden volledig zelf in elkaar. “Je kan het zien als een traditionele huwelijksmis, compleet met onze favoriete nummers, maar zonder de huwelijkszegening. We kijken er enorm naar uit.”

(JC)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Roeselare

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier