REPORTAGE Creatieve mama in de bres voor dochtertje met oorafwijking

Redactie KW

Amy Van Impe (tien maanden) werd geboren met een oorafwijking.

Op 2 juni 2013 zag Amy, het eerste kindje van Gilles Van Impe en Shana Derycke, het levenslicht in het AZ St.-Augustinus in Veurne. Het meisje werd geboren met een oorafwijzing. “Amy hoort perfect langs haar linkeroortje, maar de gehoorgang aan de rechterkant is niet ontwikkeld. Dat was al duidelijk sinds de geboorte. Sinds begin dit jaar weten we dat er een kans bestaat dat Amy op termijn toch volledig zou kunnen horen”, steekt mama Shana van wal.

Middenoor functioneert wel

“We trokken al naar verschillende ziekenhuizen. In het AZ Sint-Jan in Brugge kregen we de boodschap dat Amy wellicht nooit meer zal kunnen horen langs haar rechteroor. Ons kindje werd er nooit onderzocht. Na enkele bezoekjes aan het UZ Gent werd duidelijk dat ons dochtertje wel ooit zal kunnen horen langs beide kanten. Onderzoek wees uit dat haar middenoor wel functioneert. Dat was een hele opluchting voor ons”, zegt Shana.

Kaakreconstructie en oorprothese

Amy zou wel kunnen horen via een speciaal gehoorapparaatje. “De operatie van het gehoorbandje kan pas later plaatsvinden. Na de operatie is het einde nog niet in zicht. Als Amy wat ouder wordt zal ze ook een kaakreconstructie en een oorprothese moeten ondergaan. De operatie kost een bom geld. Niet alles zou worden terugbetaald via de sociale zekerheid. De volledige kostprijs is nog onduidelijk. We trokken al meerdere keren naar Gent om de operatie voor te bereiden”, gaat de mama van Amy verder.

Tutkettingen op naam

“Om de kosten voor een deel te kunnen betalen maak ik tutkettingen op naam. Baby’s en kindjes spelen zo nooit meer hun fopspeen kwijt. Ik maak elke ketting helemaal zelf. Ik ben altijd al een bezige bij geweest. Het idee rijpte toen ik op internet foto’s van de tutkettingen op internet zag. Dat zette me aan het denken.”

Reeds tachtig bestellingen

De actie kan alvast op heel wat belangstelling rekenen. “Ik heb ondertussen al tachtig bestellingen binnen. Ik lanceerde een oproep via Facebook en die werd gretig gedeeld. De aanvragen zijn een flinke duw in de rug, want elke ouder wil uiteindelijk het beste voor zijn of haar kind. Ik heb mijn handen, maar de positieve respons is hartverwarmend. Nieuwe bestellingen zijn altijd welkom. Je kan kiezen uit meer dan vijftig verschillende kleuren. Ik probeer de tutkettingen zo snel mogelijk af te werken. Een ketting kost 8 euro. Amy en ik danken alvast iedereen voor de steun”, aldus nog Shana Derycke.

(MF)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Wekelijks Nieuws Kust

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier