REPORTAGE 1 jaar na de windhoos in Meulebeke : “Dat nooit meer”

© Frank Meurisse
Redactie KW

Op dinsdagmorgen 5 februari 2013, even voor vijf uur, richtte een windhoos een ware ravage aan in de Veldstraat.

De brokstukken werden geruimd, de schade hersteld. Streep eronder, of toch niet ?

Een hevig geluid ging gepaard aan verwoesting : aan Den Toerist werd een muur omvergeblazen. Voorin de Veldstraat lagen overal kapotte dakpannen. Ramen werden stukgeslagen, poorten uit hun hengsels gerukt. Ga maar door … de materiële schade was aanzienlijk. Gelukkig nog zonder slachtoffers. Het sneeuwde die dag ook zodat huizen waterdicht krijgen een essentiële betrachting was. Met medewerking van brandweer.

Twee dagen later, op donderdag 7 februari, zou Fernand Stevens de schade aan het dak van zijn bandencentrale opmeten. Ten gevolge van een kwalijke val overleed hij ter plaatse. Materiële schade werd beetje per beetje hersteld In de hele buurt. Het menselijk leed blijft helaas.

Algemene ramp

Eind november 2013 deelde de West-Vlaamse gouverneur mee dat in het Belgisch Staatsblad verschenen was : “De windhoos en de rukwinden met lokaal karakter van 5 februari 2013 worden als een algemene ramp beschouwd en de geografische uitgestrektheid van deze ramp wordt afgebakend. Ardooie en Meulebeke worden erkend als rampgebied.” In beide gemeenten werd een coördinator aangesteld.

“Alles is voorbij, streep eronder”

Willy Vandezande (Veldstraat 162) leek een beetje verwonderd dat we een jaar na de feiten nog even gingen kijken. “Alles werd bij mij hersteld,” opent Willy, “Een nieuwe zijgevel, het dak compleet vernieuwd en een nieuwe tuinafsluiting. We hadden hier met vier op een rij (huisnummers 158-160-162-164, red.) echt wel heel veel schade. De verzekering kwam tussen. Ik geloof niet dat hier nog massaal op het rampenfonds gerekend wordt. Alles is voorbij; streep eronder. Hoewel, de schrik blijft. Die zaterdagavond eind januari vreesde ik dat we hetzelfde lot beschoren waren. En bij ieder onweer zal het beeld van februari 2013 wel ergens in gedachten opduiken. Maar dat liever nooit meer ! Niks in onze buurt refereert nog naar die bewuste ochtend. Of toch, de dood van Fernand, als onrechtstreeks gevolg van de windhoos; dat blijft uiteraard onherstelbaar.”

(dede/Foto’s FM)

>> Herlees ook nog eens de reportages van een jaar geleden uit Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Tielt en het webbericht van toen

WINDHOOS MEULEBEKE DEEL 1.pdf

WINDHOOS MEULEBEKE DEEL 2.pdf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier