REPORTAGE 1 jaar na de brand in Westkapelle : “De ziel is uit het dorp weg”

Redactie KW

Vandaag is het precies één jaar geleden, dat de kerk van Westkapelle door een uitslaande brand volledig werd verwoest.

Zwartgeblakerde kerkmuren als stille getuigen van een dorpsdrama en een bedrukte sfeer… Twaalf maanden nadat de toren van de Sint-Niklaaskerk als een fakkel brandde en instortte, heeft Westkapelle zijn levensvreugde nog altijd niet terug gevonden. De brandgeur is intussen al vervlogen. Maar de ruïnes van de Sint-Niklaaskerk zijn nog altijd in de staat van na de verwoesting en overheersen de sfeer in de vroeger zo gezellige dorpskern. Wanneer herleeft de Sint-Niklaaskerk? Dat is de vraag die we stelden in februari al aan Jan Bode, voorzitter van de kerkfabriek.

“Geen verzekeringenkwestie”

Jan Bode ontkende toen met klem dat de vrijgave door een verzekeringskwestie op de lange baan wordt geschoven. “Er speelt hier absoluut geen verzekeringskwestie! Trouwens, de aansprakelijkheid moet nog bepaald worden”, aldus voorzitter Bode, die met de kerkfabriek ondertussen al duidelijke plannen had voor de herbestemming van de kerk. “Vanaf het ogenblik dat de kerk wordt vrijgegeven, starten we met de opkuis. Dat zal vooral om as gaan. Voor de rest is alles vernield. Nadien moet een stabiliteitsonderzoek uitmaken hoe het met de nog rechtstaande muren en de vloer gesteld is. Pas als dat gebeurd is, kunnen we starten met concrete plannen naar de toekomst toe.”

Monument

“De Sint-Niklaaskerk is een beschermd monument”, verduidelijkt Jan Bode. “Dat betekent dat de buitenkant, inclusief het dak, moet hersteld worden in de originele toestand. Een taak die op de schouders komt van het Vlaams Gewest en minister Bourgeois. De schitterende hoofdstructuur van onze Sint-Niklaaskerk blijft dus bewaard! Vast staat dat we met de kerkfabriek creatief gaan omspringen met de inrichting van de binnenkant. De Sint-Niklaaskerk zal straks niet langer puur een kerk zijn. Een gedeelte wordt opnieuw ingericht als gods- of gebedshuis, maar een ander gedeelte zal iets minder godvruchtig zijn.”

Optredens en feesten

“We willen er een multifunctionele accommodatie bouwen, waar optredens, concerten en feesten kunnen plaatsvinden. Het is de bedoeling om er een gezellige meditatieve plek van te maken, die de dorpskern van Westkapelle weer laat opleven. Gelovig of niet gelovig, nu de kerk is afgebrand, is de ziel uit het dorp weg. De Sint-Niklaaskerk was vroeger een soort baken waar het dorpsleven zich naar richtte. Bij een eredienst profiteerden ook de bakker, de beenhouwer en de apotheker van de toeloop. Nu laat men Westkapelle wat links liggen. Met de kerkfabriek willen we straks zorgen voor een verfrissend contrast tussen interieur en exterieur en vooral de dorpskern haar gezelligheid teruggeven.”

Niet voor morgen

Ondertussen staat vast dat de opruimingswerken aan de kerk nog niet voor morgen zijn. “Op 3 januari leverde de branddeskundige een eerste verslag af, waarna de betrokken partijen hun opmerkingen konden maken. Half maart volgde een tweede voorlopig verslag. Nu worden de nieuwe aantekeningen ingewacht. Bij het dossier zijn heel wat kampen én geld betrokken. Het blijft wachten op een definitief verslag. Eén ding staat vast: de kerkfabriek en de gemeente zijn voor ruim 5 miljoen euro verzekerd en moeten straks uitbetaald worden.”

(DM)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Brugsch Handelsblad

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier