Replica zeilboot Belgica klaar in 2015

Redactie KW

De replica van de Belgica, het schip waarmee de Belgische avonturier Adrien de Gerlache op het einde van de negentiende eeuw naar de Zuidpool voer, zal in augustus 2015 klaar zijn. Momenteel werken per jaar 100 langdurig werklozen via de VDAB op een scheepswerf in Noeveren bij Boom aan het project van de lokale vzw De Steenschuit. Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux bracht vrijdag een bezoek aan de werf.

Over een periode van 5 jaar investeert Vlaanderen meer dan 2,5 miljoen euro in het project dat sociale economie combineert met ecologie en cultuur.

De bouw van de replica, die de naam The New Belgica zal meekrijgen, is geen sinecure. Er bestaan bijvoorbeeld geen plannen van de originele boot. Scheepsbouwkundigen van de Universiteit Gent tekenden daarom aan de hand van foto’s, prenten en getuigenissen een blauwdruk zodat de scheepsbouwers aan de slag konden.

Het uiteindelijke resultaat zal op technisch vlak wel verschillen van de originele boot. De hedendaagse vereisten in de scheepvaart verschillen immers van de toenmalige standaarden. Begin september starten de werken aan de kiel, de basis van het schip.

Volgens minister Anciaux is het project erg belangrijk om de herinnering aan poolreiziger Adrien de Gerlache en zijn schip levend te houden. Daarnaast vindt Anciaux het belangrijk dat de traditionele manier van werken via de opleiding voor langdurig werklozen doorgegeven wordt aan volgende generaties.

In totaal zullen 500 mensen die moeilijk een job vinden, werkervaring hebben opgedaan via het project. Daardoor zullen ze makkelijker kunnen doorstromen naar de normale arbeidsmarkt. Het is de bedoeling dat de afgewerkte New Belgica gaat varen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier