Replica van lievelingspiano Frédéric Chopin binnenkort ingespeeld in Concertgebouw

Redactie KW

In het atelier van Piano’s Maene in Ruiselede is de replica voorgesteld van een Pleyel-piano uit 1843. Er is een jaar lang aan gewerkt. Drie jaar geleden kon Maene een Ignace Pleyel kopen die slechts enkele nummers verwijderd was van het lievelingsinstrument van componist Frederic Chopin. Op 24 april wordt de replica ingespeeld in het Brugse Concertgebouw door pianovirtuoos Abdel Rahman El Bacha.

Chris Maene ging de uitdaging aan naar aanleiding van het Chopin-jaar. In 2004 bouwde hij al een replica van de Steinway N° 1 uit 1836. Die piano reist momenteel de wereld rond. Een jaar geleden ging hij de uitdaging aan om met zijn team een Pleyel uit 1843 na te bouwen.

De nieuwe replica is het ideale instrument om de muziek van Chopin te brengen. “De jongste tijd is er een standaardisering van de pianoklank bezig”, zegt Chris Maene. “Daarom is er een behoefte om oude instrumenten met hun specifieke klank op te waarderen. Het is immers boeiend om muziek te brengen op het origineel instrument.”

Eenvoudig was de uitdaging niet. Piano’s Maene moest voor de metalen stukken uit de Pleyel-piano op zoek naar de gepaste leverancier.

“Het was niet evident om iemand te vinden die de stukken exact wilde namaken”, argumenteert de instrumentenbouwer. “De replica is bijna af. Alle onderdelen zijn samengesteld maar moeten nog worden geassembleerd. Daar zal nog enkele dagen werk in kruipen”, zegt Maene die ervan overtuigd is dat het instrument op 24 april bespeelbaar zal zijn.

De replica van de Pleyel-piano zal straks het ideale instrument worden om de overgang van de pianoforte naar de Steinway-concertvleugel te vertegenwoordigen.

(jv-belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier