Replica halletoren voor blinden en slechtzienden onthuld

Redactie KW

“De Tieltse halletoren heeft er een klein broertje bij. De replica is bestemd voor blinden en slechtzienden, zo kunnen ook zij zich een beeld vormen van hoe het eeuwenoude bouwwerk op de Tieltse markt er precies uitziet”, zei voorzitter Antoon Baert van Kiwanis Tielt bij de onthulling.

De blinde Harry Viaene uit Tielt mocht zaterdagmiddag mee de replica van de halletoren onthullen. Meteen kreeg de man een beeld van hoe het bouwwerk er in het echt uitziet. Ook de uitleg in braille die aan het kunstwerk hangt en die in meerdere talen is opgesteld, wist Harry te smaken.

Helemaal nieuw was de replica niet voor hem. Hij werd eerder al bij het project betrokken toen het idee zo’n twee jaar geleden ontstond. “Na een mislukt project met een geleidehond besloten we een replica van de halletoren te laten maken”, verklaart Antoon Baert van Kiwanis Tielt de keuze voor het kunstwerk. “In Brugge en recenter nog in Roeselare kende dergelijk opzet veel succes.”

Werk van Berthold VandenbusscheUiteindelijk kwam Kiwanis terecht bij kunstenaar Berthold Vandenbussche die de replica gecreëerd heeft. Het werk staat op een arduinen sokkel voor de gevel van het vernieuwde stadhuis.
Onder klaroengeschal – jawel vanuit de echte toren – en tromgeroffel werd het doek gelicht van de kleine halletoren. “Het kunstwerk in brons past perfect op de pas heraangelegde markt en zal zeker de nodige aandacht krijgen van de toeristen”, aldus nog Antoon Baert.

Bewogen geschiedenisBurgemeester Michiel Van Daele was blij met het initiatief omdat het een waardering betekent voor iedereen. Hij dook ook nog even de geschiedenis in. “De halletoren heeft een bewogen geschiedenis achter de rug in Tielt. Het was een symbool van de onafhankelijkheid van de stad maar telkens als er iets fout liep en er iets te vernielen viel was het bouwwerk ook het eerste slachtoffer…” Hopelijk ondergaat de replica niet hetzelfde lot. (MI/foto MI)

De Zondag (Editie Midden West-Vlaanderen) van 23 november.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier