Renovatie van stadhuis en belforttoren en uitbouw dienst toerisme in 1 dossier

Redactie KW

Stad Diksmuide wil 1 globaal dossier voor de renovatie en restauratie van het stadhuis en belforttoren en de uitbouw van de dienst toerisme. Dat was te horen op de gemeenteraadszitting van maandag 25 mei. „Het stadhuis moet zijn uitstraling krijgen dat het verdient en daarvoor is een volledige renovatie aan de buitenkant nodig”, aldus schepen Eric de Keyser (SP.A-Open). Jan Colaert (Hela) vindt de aanpak overdreven.

Toeval uiteraard, maar net voor dat schepen Eric De Keyser (SP.A-Open) het dossier rond o.a. de renovatie, restauratie en verbouwing van het stadhuis zou inleiden, regende het binnen in de Gotische Zaal. „Qua duurzaamheid voldoet het huidige stadhuis niet”, aldus schepen Eric De Keyser. „Bijna overal zit er nog enkele beglazing en tussen het schrijnwerk steken grote spleten. Daarnaast zitten we met een verouderde verwarmingsinstallatie. Ook de toegankelijkheid van het stadhuis is een probleem. Momenteel is geen enkel vloerniveau van het stadhuis voor iedereen toegankelijk. Bij de verbouwingswerken moet dit worden aangepakt.”

„Daarnaast zal het dossier ook nog een restauratief gedeelte bevatten. Het stadhuis moet zijn uitstraling krijgen dat het verdient en daarvoor is een volledige renovatie aan de buitenkant nodig. Binnen moeten de verschillende functies geordend en geaccommodeerd te worden. Ook de belforttoren moet volledig worden gerestaureerd. Het bijgebouw van het stadhuis staat momenteel leeg en wordt in de toekomst de dienst toerisme.”

De totaalkost van het project – renovatie en verbouwing stadhuis, renovatie belforttoren en de uitbouw van de dienst toerisme – zou 3.472.865 euro bedragen. „We zouden 1.574.130 euro aan subsidies kunnen krijgen zodat de stad uiteindelijk moet instaan voor 1.898.735 euro”, aldus Eric De Keyser die er ook op wijst dat door deze investeringen er een besparing zal worden gerealiseerd op de energiekosten.”

„Overdreven”

„Dit is een ambitieus project van 3,5 miljoen euro,” aldus oppositieraadslid Jan Colaert (Hela), „een zeer ruwe en zeer voorlopige raming met een paar grote blinde vlekken. Het is overigens duidelijk dat de herlocalisatie van de dienst toerisme het centrale punt is, waaraan al de rest is toegevoegd. Om een professionele indruk te maken, zonder gunningfouten en dus geen subsidies mis te lopen, zal er bij Toerisme Vlaanderen en bij de Diensten Onroerend Erfgoed één groot globaal dossier voor de hele site worden ingediend. Op zich hebben we niets tegen een globale aanpak, maar hier wordt toch duidelijk overdreven.” (Tom Vandenabeele)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws Kust) van 29 mei 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier