Reninge in docu op Canvas

Redactie KW

Chris Vandewalle uit Reninge werkt momenteel aan een biografie over het leven van zijn betovergrootvader Amandus Sticker. Hij was burgemeester tijdens de wederopbouw van Reninge na de Eerste Wereldoorlog. Canvas vond het verhaal boeiend genoeg om er een documentaire aan te wijden in de reeks ‘Niets is zwart-wit’. De aflevering wordt op dinsdag 9 november uitgezonden.

Niets is zwart-wit’ is een documentairereeks over de Eerste Wereldoorlog die Het Televisiehuis maakte in opdracht van de VRT. Authentiek en uniek beeldmateriaal uit de oorlogsperiode wordt op een originele en gedurfde manier gebruikt om de kijker de ‘Groote Oorlog’ te laten beleven. Elke aflevering staat één persoon centraal. De reeks kadert in de herdenking van de 100ste verjaardag van de oorlog in 2014-2018. In de tweede aflevering op dinsdag 9 november wordt het leven van burgemeester Amandus Sticker in beeld gebracht.

„Amandus Sticker was burgemeester van Reninge, een dorpje op twee kilometer van de frontlijn”, licht Chris Vandewalle toe. „Hij probeert zijn aan flarden geschoten dorp weer op te bouwen, maar dat is niet gemakkelijk in een land dat zelf helemaal in puin ligt. Het is voor de oude man vechten tegen de trage papiermolens van de overheid, losgeslagen militairen en onbetrouwbaar springtuig. De kanonnen zwijgen, maar in de Westhoek is de oorlog nog lang niet voorbij.”

„De documentaire is een unieke gelegenheid om het leven van iemand te schetsen van wie eigenlijk niet zoveel bekend is, maar die wel een heel belangrijke rol voor de inwoners van Reninge heeft gespeeld”, zegt Chris Vandewalle. ,„Het is niet mijn bedoeling om mijn betovergrootvader op een piëdestal te plaatsen, maar ik wil zoeken naar wat hij werkelijk doorstaan heeft tijdens de wederopbouw. De documentaire toont het menselijke verhaal van de wederopbouw met de schade aan de hoeves, huizen en openbare gebouwen, de ontploffingen van achtergebleven munitie en de miserie bij de mensen. Niet alleen tijdens de Eerste Wereldoorlog was het kommer en kwel, ook de jaren daarna.”

(KVC)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws Kust) van vrijdag 29 oktober 2010.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier