Renaat Landuyt pleit voor afschaffen verjaring kindermisbruik

Redactie KW

De nieuwe uitspraken van aartsbisschop Léonard lokken opnieuw een golf van ongeloof en verontwaardiging uit. Die vindt dat pedofiele priesters die met pensioen zijn, niet meer voor de rechter moeten komen. Ook uit politieke hoek komt er reactie. Justitiespecialist Renaat Landuyt pleit voor het afschaffen van de verjaringstermijn voor zaken van kindermisbruik.

In een interview op RTBF verklaarde aartsbisschop Léonard woensdagavond dat pedofiele priesters die niet meer in functie zijn, volgens hem niet voor de rechter hoeven te komen. Léonard noemde het vervolgen van dat soort daders ‘een soort van wraak’. Het zorgde meteen voor een nieuwe stroom van verontwaardigde redacties, ook uit politieke hoek. Vooral het feit dat de kerkelijke overheid blijkbaar meer begaan is met de daders dan met de slachtoffers, kan er bij velen niet in.

Ook SP.A-justitiespecialist Renaat Landuyt reageerde ondertussen:

“Ik pleit ervoor dat de monseigneur zou nadenken over het leed dat niet verjaart, het leed dat niet met pensioen kan, dat is de hoofdzorg van de maatschappij.”

Landuyt is voorstander van een afschaffing van de verjaringstermijn voor dit soort misdrijven.

“De kerk zoekt voortdurend argumenten om aan te tonen dat priesters geen gewone mensen zijn, terwijl ze zich eigenlijk gedragen als gewone misdadigers…”

(FV)

Uit Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 5 november 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier