Reiger met pijl doorboord in Gits

Redactie KW

In Gits is gisterennamiddag een blauwe reiger beschoten door een onbekende met een pijl. Dat laat de vzw Vogelbescherming Vlaanderen weten. De pijl doorboorde de vogel, die trouwens beschermd is. De vereniging is verbolgen en vraagt zich af wie de dader is. Het ongelukkige dier is vorige nacht gestorven aan de verwondingen.

Vogelbescherming Vlaanderen weet niet of het dier beschoten is tijdens de vlucht of als het dier gewoon ergens op een veld stond. De pijl doorboorde beide billen en het onderlijf.

“Het gaat dus om een ontzettend krachtig wapen en wellicht ook om een goed schutter”, zegt Vogelbescherming Vlaanderen. “Het is bijna niet te vatten maar de pijl raakte geen vitale organen en veroorzaakte geen breuken. De voorbije nacht is de onfortuinlijke reiger toch gestorven. Volgens de dierenarts, verbonden aan het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren in Beernem, heeft dat te maken met het feit dat hij te veel bloed heeft verloren. Het opvangcentrum werd gisteren omstreeks 15:30 uur telefonisch op de hoogte gebracht door een fietser die de reiger zieltogend had aangetroffen langs een veldweg ter hoogte van de Bosstraat.”

Officiële klacht bij politie

Gisteravond heeft de dierenarts de pijl verwijderd en de diepe wonden deskundig gehecht. De verantwoordelijken van het opvangcentrum hoopten dat de vogel de nacht zou overleven, maar dat was ijdele hoop.

Vogelbescherming Vlaanderen legt vandaag bij de politie van Beernem alvast een klacht met burgerlijke partijstelling neer tegen onbekenden. De blauwe reiger is immers een onvoorwaardelijk beschermde vogel via de bepalingen van het Soortenbesluit.

Uitzonderlijk wapen

De pijl is van het merk Easton X7 World Class en niet elke Vlaming bezit een dergelijk wapen. Vogelbescherming Vlaanderen maakt zich dan ook sterk dat de dader kan worden opgespoord en gestraft.

Elk jaar vangen de Vlaamse Opvangcentra voor Vogels en Wilde Dieren (VOC) tientallen noodlijdende blauwe reigers op; in 2010 waren dat er 198. “De meeste zijn uitgeputte koudeslachtoffers en individuen met breuken. Met een pijl doorboorde reigers zijn een absolute zeldzaamheid en gelukkig maar,” zegt Vogelbescherming Vlaanderen.

(AD)

Meer vanavond in het Focus-WTV-nieuws en vrijdag in De Krant Van West-Vlaanderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier