Regisseur klaar voor zijn laatste Goudenboomstoet in Brugge

Redactie KW

Om de vijf jaar trekt de Praalstoet van de Gouden Boom door de Brugse binnenstad. En zondag is het weer zover. De stoet is geïnspireerd op het glamourhuwelijk tussen Karel de Stoute en Margareta van York dat in 1468 in Brugge plaatsvond en alle feestelijkheden die daar rond plaatsvonden. Voor de regisseur Tony Willems en de coördinator Etienne Mommerency wordt het een bijzondere rondgang want het duo trekt er na jaren dienst een streep onder.

Nog even het marcheren inoefenen. Want in de pas lopen is niet zo makkelijk als je jong bent. Zo is regisseur Tony Willems al maanden in de weer om de 2.000 figuranten in te passen in een boeiend kijkspektakel.

“Er zijn 72 taferelen,” zegt hij. “De stoet gaat altijd vooruit en daar moet je rekening mee houden bij het repeteren. De actie duurt maar 1 minuut en dat stoet gaat intussen 50 meter verder omdat een toeschouwer maar over die afstand kan volgen. Dat is een techniek die ik ontwikkeld heb in de loop van de jaren.”

Tony Willems staat al jaren in voor het artistieke van de praalstoet. Coördinator Etienne Mommerency zorgt voor een vlekkeloos verloop. Want tegen dat de eerste groep binnenkomt van de rondgang mag de laatste groep pas vertrekken.

“Er wordt ook rekening gehouden met de voorspelde hitte. Er is een uitgebreide waterbedeling voorzien langs het parcours voor mens en dier tijdens de rondgang. En sommige figuranten worden zelfs extra bevoorraa, “zegt Etienne Mommerency.

Intussen hebben al enkele oudere figuranten afgezegd omdat ze de tropische hitte vrezen.

De praalstaat gaat ook volgende zondag nog eens uit. Beide rondgangen lokten vijf jaar geleden zo’n 80.000 bezoekers.

(BV/ABO)

Meer vanavond in het Focus-nieuws

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier