Regionale zenders reageren opgelucht op beslissing Telenet en Vlaamse overheid

Redactie KW

De Vlaamse regionale tv-omroepen en Telenet zijn tot een akkoord gekomen over de auteursrechten. De kabeldistributeur wou die drastisch terugschroeven waardoor de regionale zenders in grote financiële problemen zouden terechtkomen. De afgelopen weken vielen er bij verschillende van hen, ook bij FOCUS-WTV, ontslagen. Telenet belooft nu om de terugschroeving van de auteursrechten in stappen door te voeren. Daarnaast waren er ook gesprekken met de Vlaamse Regering over structurele steun voor de komende vijf jaar.

Twee weken geleden nog schreven de hoofdredacteurs van de tien regionale zenders een open brief aan Minister van Media Ingrid Lieten. Daarin vroegen ze haar om snel werk te maken van de belofte om de toekomst van het regionale nieuws veilig te stellen. Elke dag staan op onze redactie dertig mensen klaar om op Focus en WTV nieuws uit de hele provincie te brengen. En dat kost geld natuurlijk. En daar wil de minister nu dus aan tegemoetkomen. Zo belooft ze in de maand januari een samenwerkingsovereenkomst afsluiten met elke regionale omroep. Deze overeenkomst voorziet alvast voor 2012 een structurele ondersteuning van 205.000 euro.

Opluchting

De steun van de Vlaamse overheid is broodnodig omdat kabeldistributeur besliste om de auteursrechten voor de regionale omroepen meer dan te halveren. Telenet gaat nu de verbintenis aan om de daling van de auteursrechten stapsgewijs door te voeren. De opluchting op de regionale nieuwsredacties is groot.

Regionale zenders reageren opgelucht op beslissing Telenet en Vlaamse overheid

Bekijk hier de reportage

(TN/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS-WTV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier