Regeringsonderhandelingen: burgemeester Mesen roept op tot nationaal referendum

Redactie KW

Volgens Sandy Evrard heeft het gebakkelei van de onderhandelende partijen enkele geleid tot “nog meer gepraat en geen enkele oplossing”. Evrard: “Het is echt een schande en het is onbegrijpelijk dat deze politieke zwaargewichten niet tot een regeringsvorming komen. Het is zelfs zo erg dat we niet meer opkijken als er weer eens een ultieme datum is verstreken. Ik kan het niet langer aanzien en voel me verplicht te reageren.”

De Mesense burgemeester wil daarom een referendum in heel het land waarin onder meer volgende vragen worden gesteld: Moet België worden gesplist? Moet de gemeenschappen zelf belastingen innen? Is Brussel een volwaardig gewest? Evrard vindt dat de uitslag van het referendum moet worden gerespecteerd, wat die ook is.

Oproep

“Hoewel het nu enkel volgens de wet mogelijk is op gemeentelijk of provinciaal niveau, denk ik dat door de hoogdringendheid van de situatie een nationaal referendum mogelijk moet zijn. Als het niet lukt om voor heel het land dit te doen, wens ik symbolisch en als signaal een eigen referendum te houden in mijn gemeente en een oproep te lanceren aan alle andere gemeentebesturen – en waarom niet provinciebesturen -het zelfde te doen. We willen hier het voortouw nemen met dit mogelijke initiatief, als er geen reactie komt van hoger op.”

(BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van WTV, vanaf 18 uur. Meer ook in de Krant van West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier