Regenputmoord: Wesley Van Wassenhove krijgt 25 jaar voor moord

© BELGA
Redactie KW

Het West-Vlaamse hof van assisen heeft Wesley Van Wassenhove (34) veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar voor de moord op Daisy Lainez (48).

Hij wurgde zijn vriendin met voorbedachten rade op 10 februari 2011 in Kortrijk. Daarna dumpte hij het lichaam in de regenput. De verdediging had 15 jaar cel gevraagd. Donderdagavond verklaarde de volksjury Van Wassenhove al schuldig aan moord met voorbedachten rade. Voor de jury was het duidelijk dat hij zijn vriendin op een koele manier wurgde. Ook na de feiten ruimde hij kalm alle sporen op. Er was geen sprake van uitlokking door het slachtoffer, wat de verdediging tijdens de pleidooien had opgeworpen.

Gruwelijk

Bij het bepalen van de straf hielden de jury en het hof rekening met de gruwelijke wijze waarop Van Wassenhove Daisy Lainez van het leven beroofde. Daarbij toonde de dader een extreem gebrek aan respect en empathisch vermogen. Toch waren er ook verzachtende omstandigheden voor Van Wassenhove. De jury stelde vast dat hij zwakbegaafd is en met psychiatrische problemen kampt. Daardoor werd de beschuldigde meerdere keren opgenomen met een depressie. Die verminderde mentale weerbaarheid had ook procureur-generaal Serge Malefason al aangehaald in zijn requisitoir.

Tot slot sprak voorzitter Steven Van Overbeke de veroordeelde, vandaag 34 geworden, nog toe. Hij herinnerde Van Wassenhove eraan dat zijn moeder hem zal blijven steunen. “We hebben hier de getuigenis van de zonen van Daisy Lainez gehoord. Zij zullen hun moeder nooit meer terugzien. U hebt hoe dan ook nog een toekomst. Ik hoop dat u ooit echt mag beseffen wat het betekent om een moeder te hebben. U zal haar nog hard nodig hebben.”

De zonen van Daisy Lainez reageerden veeleer gelaten op het arrest. “Het brengt onze moeder niet terug natuurlijk. We hebben alles aan haar te danken”, vertelde Geoffrey (25). “Het echte besef moet nu wel nog komen. Alles is de afgelopen week terug bovengekomen. Het is ook duidelijk dat hij geen spijt heeft. Dat tekstje was uit het hoofd geleerd”, vond Levy (24).

(Belga/BS)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Kortrijks Handelsblad.

Regenputmoord: Wesley Van Wassenhove krijgt 25 jaar voor moord

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier