Regels rond kitesurfen vastgelegd in koninklijk besluit

Redactie KW

Het koninklijk besluit dat de regels rond het plankvliegeren, het zogenaamde ‘kitesurfen’, vastlegt, staat dinsdag in het Staatsblad. Dat meldt staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V). Het besluit legt onder meer vast dat kitesurfen voortaan verboden is tussen zonsondergang en zonsopgang. De regels moeten het volgens Schouppe zowel voor de kitesurfers als voor de andere kustgebruikers veiliger maken.

Na een aantal tragische ongevallen vorige zomer gingen er stemmen op om het kitesurfen beter te reglementeren. Staatssecretaris Schouppe werkte een kb uit met een aantal verplichtingen. Zo zullen kitesurfers voortaan een isothermisch pak moeten dragen en moeten ze twee zogenaamde “handstakellichten” -lichten voor het versturen van noodseinen- bij zich hebben. Kitesurfers mogen ook niet langer op zee bij windkracht 7 en kitesurfen is verboden in havens.

Kitesurfers mogen ook niet verder dan een halve zeemijl (926 meter) uit de kust gaan. Zones waar kitesurfen is toegestaan, moeten uitdrukkelijk worden aangegeven door de gemeenten, bijvoorbeeld door middel van een bord. Aanvankelijk was er ook even sprake van een verplichte opleiding voor alle kitesurfers, maar die bepaling staat niet in het kb.

Staatssecretaris Schouppe wil het volgen van opleidingen wel stimuleren en promoten, maar niet verplichten.

(belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier