Redercentrale wil windmolenparken gebruiken als visgrond

Redactie KW

De Rederscentrale is vragende partij om de windmolenparken te gebruiken als visgronden.

Rond de windmolenparken op zee is alle scheepvaart en visvangst wettelijk verboden. Voor wetenschappelijk onderzoek wordt een uitzondering gemaakt. Het Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek start een project om de exploitanten van de windparken te overtuigen visserij toe te laten.

De aanleg van een windmolenpark heeft een grote impact op de zeebodem Uit onderzoek door het ILVO blijkt dat sinds de plaatsing van tientallen sokkels voor windturbines in volle zee riffen zijn ontstaan met een gunstig effect op het leven in zee. Volgens Hans Polet van het ILVO is dat een ideale omgeving voor onder andere zeekreeft, Noordzeekrab en kabeljauw.

Passieve visserij

In het Belgische deel van de Noordzee zijn vijf gebieden afgebakend voor de bouw van windturbines. Dat betekent dat zo’n 4 % van het bevisbare gebied voor onze kust niet meer beschikbaar is voor de visserij. Volgens de Rederscentrale zijn de windparken ideaal voor de passieve visserij met netten die worden uitgezet, maar niet worden voortgetrokken.

Het ILVO heeft in een wetenschappelijk rapport de mogelijkheden van een beperkte visserij in de windmolenparken opgelijst. Maar verder onderzoek is nog nodig. Zolang er nog gebouwd wordt in de zones voor windmolenparken kan er geen onderzoek gebeuren. Het is dus nog even wachten op de haalbaarheidsstudie voor passieve visserij in de windparken.

(B.V./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op Focus vanaf 18u00

Redercentrale wil windmolenparken gebruiken als visgrond

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier