Reddingsoefening Middelkerke test communicatie tussen verschillende hulpdiensten

Redactie KW

In Middelkerke is vanochtend een reddingsoefening georganiseerd. De jaarlijkse oefening kwam er op initiatief van West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé. Doel van de operatie is de communicatie tussen de verschillende diensten te optimaliseren.

“Om zeven uur deze ochtend gingen drie personen de zee op in een rubberbootje. Na een tweetal uur kwamen ze in de problemen. Eén van hen sprong in zee, zwom naar de kust, bracht alarm uit en kreeg daarna een hartinfarct. De andere twee zijn vermist.” Dat is het scenario zoals het gespeeld werd aan het strand van Middelkerke, vertelt Saskia Vanhove van de Federale Dienst Openbare Hulpverlening. De jaarlijkse oefening komt er op initiatief van provinciegouverneur Decaluwé. Doel van de oefening is om de communicatie te optimaliseren tussen de 22 partners. Dat zijn onder meer gemeentes, het maritiem informatiekruispunt (MIK) en Defensie.

Vermiste personen

“We proberen ook een aantal dingen uit. In het verleden werkten de hoofdredders nog met analoge radioverbindingen, nu gebruiken ze het Astrid-systeem”, zegt Saskia Vanhove. De tweede grote vernieuwing is een nieuwe procedure rond vermiste personen. Vroeger werd er geen onderscheid gemaakt tussen een drenkeling en een vermiste persoon, terwijl de situatie toch anders is. Bij een vermiste persoon krijgt de strandreddingsdienst voortaan de eerste melding, want in de meeste gevallen vinden ze de vermiste persoon snel terug. Op 3 augustus volgt een tweede oefening in De Haan.

(Belga)

Meer vanavond op Focus vanaf 18u00. Alle videoreportages kunt u ook rustig herbekijken opwww.focus-wtv.tv

Reddingsoefening Middelkerke test communicatie tussen verschillende hulpdiensten

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier