Redders en uitvinder verdwaalpalen wachten nog altijd op geld overheid

Redactie KW

Bij de start van het nieuwe seizoen wordt het strand overal in gereedheid gebracht. Het veilig uitbaten van stranden aan zee kost handenvol geld. De reddingsdiensten én het bedrijfje dat in 10 badplaatsen verdwaalpalen plaatst, hebben gelukkig allebei een nieuwe sponsor gevonden. Toch vinden ze dat het hoog tijd is dat de overheid nu over de brug komt met extra centen.

Vorig jaar kwam minister Hilde Crevits bij de kustreddingsdienst een intentieverklaring ondertekenen. Die voorzag 120.000 euro om de intercommunale strandreddingsdienst wat financiële ademruimte te geven. Probleem is dat het geld op vandaag nog steeds niet is uitbetaald. Het kabinet zegt dan weer dat de centen op komst zijn. Intussen neemt de dienst een nieuwe sponsor onder de arm.

Verdwaalpalen

En dat geldt ook voor de uitvinder van de verdwaalpalen, Dominiek Vervaecke. Hij moet al 20 jaar vooral op privégeld rekenen om palen en verdwaalarmbandjes ter beschikking te stellen op de stranden. Hij vindt dat de overheid een initiatief moet nemen zodat de palen en de 360.000 polsbandjes nooit meer verdwijnen. Op de vis, de trein, de banaan en de bal zal deze zomer alvast de naam van een nieuwe sponsor prijken. Het gaat om het telefoonbedrijf Base. Het vervangen van de logo’s en het drukwerk alleen kost zowat 25.000 euro.

(BS/SK)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier