Redders aan zee testen veiligheidssysteem

Redactie KW

De Intercommunale voor kustreddingsdiensten IKWV test vrijdagnamiddag in Bredene een nieuw systeem van reddingssignalisatie op het strand van Bredene. “Swim between the flags” (zwemmen tussen de vlaggen), is een eenvoudig, maar ontzettend handig signalisatiesysteem overgewaaid vanuit Australia. Daar wordt het al jaren succesvol toegepast. Sommige mensen kennen het systeem van de Australische reality tv-reeks “Bondi Rescue”.

Signalisatieboeien

“Het principe is eigenlijk heel eenvoudig”, zegt Johnny Devey, voorzitter van de IKWV. “De 3-meter hoge strandvlaggen met logo van IKWV worden opgesteld aan de waterlijn en gelden als bijkomende aanduiding van de gele signalisatieboeien die de bewaakte badzones afbakenen”. “Voor de baders is het een extra referentiepunt. Het heeft als bijkomend voordeel dat het de strandredders toelaat om bij bepaalde weersomstandigheden de bewaakte zone te verkleinen en de baders beter te groeperen”.

Testfase voor meer veiligheid

“Onze reddingsdienst zal dit systeem de laatste 14 dagen van augustus uittesten. Indien blijkt dat dit de veiligheid van onze baders ten goede komt, is het de bedoeling om dit systeem ook volgend jaar te gebruiken”, aldus Bredens schepen voor reddingsdiensten Erwin Feys.

“De testen kaderen in het zoeken naar nog meer efficiënte en wetenschappelijke ondersteunde verfijning van de huidige afbakening van de bewaakte badzones.
Als de bevindingen positief zijn wordt het zeker en vast ook uitgebreid naar andere badplaatsen vanaf 2011″, aldus nog Johnny Devey.

1400 strandredders

De Intercommunale Kustreddingsdienst van West-Vlaanderen (kortweg IKWV) is het overkoepelend orgaan dat de werking van de reddingsdienst aan zee coördineert voor onze 10 kustgemeenten. Ze verenigt de 10 kustgemeenten en de provincie West-Vlaanderen. Tijdens het komende zomerseizoen zullen meer dan 1400 strandredders instaan voor de bewaking van zo’n 34 km strand. In 2009 hielpen onze redders 405 baders en watersportbeoefenaars in moeilijkheden en kwamen ze 1436 keer tussen voor verdwaalde kinderen. (Stefaan Kerger)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier