Recordcijfers voor jubilerende aardgashub in Zeebrugge

Redactie KW

Tijdens de eerste tien maanden van dit jaar is de handel in aardgas bij het bedrijf Huberator in Zeebrugge met 50 procent gestegen ten aanzien van dezelfde periode vorig jaar. Huberator is het dochterbedrijf van Fluxys dat de kortetermijnmarkt voor aardgas ‘hub Zeebrugge’ beheert. Het bedrijf startte zijn activiteiten tien jaar geleden.

Huberator Zeebrugge werd in 1999 opgestart als eerste kortetermijnmarkt voor aardgas in continentaal Europa. Intussen kreeg het bedrijf concurrentie. Toch bleef de hub een van de belangrijkste spelers in Europa. De toename van de handel is onder meer het gevolg van het stijgend aantal aangesloten handelaars. Hun aantal steeg tot 77.

Een belangrijke factor bij de positie van de hub Zeebrugge blijft zijn unieke locatie. In Zeebrugge wordt aardgas aangevoerd per pijpleiding en per schip. De aanlandingscapaciteit bedraagt ongeveer 48 miljard kubieke meter per jaar. Dat komt neer op ongeveer 10 procent van de grenscapaciteit die nodig is voor de bevoorrading van de Europese Unie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier