Record aantal zelfdodingen in onze provincie, hulpverleners willen meer preventie

Redactie KW

In 2011 zijn in West-Vlaanderen 280 mensen omgekomen door zelfdoding.

De cijfers komen van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Ook in Vlaanderen is het aantal zelfdodingen in 2011 gestegen in vergelijking met het jaar voordien. “Wij zitten nu op het niveau van landen zoals Japan, Rusland en Litouwen”, zegt pedagoog Hans Vandenbroucke van het CLB in Ieper. “Dat zijn landen met een hoog macchogehalte, waar de prestatiedruk groot is”.

In 2011 pleegden er in West-Vlaanderen 280 mensen zelfmoord. Bij de mannen waren het er voor het eerst sinds 1990 meer dan 200. “Elk jaar komen 35 op 100.000 mensen door suïcide om. In een stad van 20.000 inwoners betekent dat er drie tot vier mannen en één vrouw zich van het leven beroven”, zegt Vandenbroucke.

Preventie

Ondanks campagnes zoals ‘fit in je hoofd’ blijven de cijfers stijgen. Pedagoog Hans Vandenbroucke pleit voor meer centen voor preventie. Er moeten meer campagnes komen en ze moeten het grote publiek bereiken. De provincie is alvast van plan om het probleem aan te pakken en lanceert nog dit jaar een actieplan suïcidepreventie.

Hulp

Zelfmoord kan voorkomen worden. Wie erover wil praten kan dat gratis en anoniem op de zelfmoordlijn op het nummer 1813. Hulp vind je ook via www.zelfmoordlijn1813.be en www.tele-onthaal.be

(N.D./A.D.)

Meer in het nieuws op Focus & WTV vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier