Rechter legt weer bom onder parkeerbon door privé-ondernemingen

Rechter legt weer bom onder parkeerbon door privé-ondernemingen.
Redactie KW

Dat parkeertoezichters van een privé-onderneming de naam opvragen van bestuurders die hun parkeergeld niet betaald hebben, strookt niet met de wet op de privé-bewakingsdiensten.

Dat staat in een vonnis van 7 januari van de rechtbank van eerste aanleg in Brugge dat De Standaard en Het Nieuwsblad dinsdag uitbrengen.

Een vrouw die verschillende parkeerbonnen had opgelopen in Oostende, had geweigerd die te betalen. Zij was daarvoor door de vrederechter in Oostende veroordeeld, maar was in beroep gegaan bij de rechtbank van eerste aanleg.

De vrouw had aangevoerd dat de werkwijze van Vinci Park strijdig is met de wet van 1990 op de privé-bewakingsdiensten. De parkeerwachters vragen actief de identiteit van de wanbetalers op en dat mag niet. Zij mogen alleen vaststellen.

De Brugse rechter volgde die redenering. Het tegenargument van Vinci Park dat het de identiteitsgegevens via een derde, de lokale overheid, krijgt, werd van tafel geveegd.
Het Brugse vonnis kan volgens de Corelio-kranten worden aangegrepen om parkeerboetes en -veroordelingen aan te vechten, zeker die tot voor de recente wetswijziging die op 29 december in het Staatsblad verscheen. Alleen het Hof van Cassatie kan het vonnis verbreken. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier