Rechtbank Kortrijk : vrijspraak voor dierendoping voor José Landuyt

Redactie KW

De correctionele rechtbank van Kortrijk heeft dierenarts José Landuyt vrijgesproken voor het bezit en de verkoop van dierendoping. Ook de andere beklaagden, twee dierenartsen, een duiven- en een paardenliefhebber, werden vrijgesproken. Dat gebeurde onder meer op basis van procedurefouten. De rechter hield onder andere rekening met de Salduz-wetgeving en de nietigheid van een deel van de telefoontaps in het dossier.

De beklaagden kregen al in september 2003 speurders over de vloer na een klacht van een collega-dierenarts. Hij deed een boekje open over de praktijken van Landuyt, die in het paardenmilieu bekend was als een specialist van de adem. Volgens het openbaar ministerie bleek dat Landuyt zonder onderzoek van dieren hormonale producten bestelde en leverde. Een analyse door een gerechtelijk labo maakte duidelijk dat die producten inderdaad hormonen bevatten, maar een tweede analyse haalde dat onderuit.

Museeuw

Landuyt ontkende steeds met hormonen in aanraking te zijn geweest. Hij zat destijds tien weken in de cel en werd geschorst bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Het was naar aanleiding van dat onderzoek dat ook aan het licht kwam dat Landuyt dopingproducten leverde aan ex-profrenners zoals Johan Museeuw en Mario De Clercq. Daarvoor kreeg hij al een straf.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier