Rechtbank Kortrijk: geldboete voor psychiater zonder vergunning

Redactie KW

Een gewezen psychiater van 73 is door de strafrechter in Kortrijk veroordeeld tot een geldboete van 2.750 euro, waarvan 550 euro effectief.

De arts stond terecht omdat hij actief bleef nadat de Orde der Geneesheren zijn vergunning had ingetrokken. De man was vroeger diensthoofd van de dienst psychiatrie in de Sint-Maartenskliniek in Kortrijk. Maar volgens zijn advocaat boterde het niet altijd even goed met zijn collega’s. Daarom begon hij een praktijk in Marke. Toen hij in het najaar van 2006 stopte en zijn vergunning werd ingetrokken, bleven hulpbehoevenden hem geregeld contacteren.

Kennis en menselijkheid

“Vooral mensen zonder papieren vonden makkelijk de weg naar hem”, zegt zijn raadsman. “Ze vertelden hem verhalen uit Afghanistan en andere landen. In de meeste gevallen stelde hij het posttraumatisch stresssyndroomm als diagnose en schreef hij doktersbriefjes en voorschriften. Hij zag zijn werk als een combinatie van kennis en menselijkheid”. In 2008 werd de psychiater in Ieper al eens veroordeeld voor dezelfde feiten.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier