Rechtbank Hasselt straft Knokse vleeshandelaar voor sjoemelen met slachtafval

Redactie KW

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft woensdag een vleesproducent uit Zottegem veroordeeld tot een effectieve geldboete van 5.500 euro wegens gesjoemel met slachtafval. Het afval dat bestemd was voor dierenvoeder werd voor menselijke consumptie verkocht.

Een vleeshandelaar uit Knokke werd veroordeeld tot een effectieve boete van 3.300 euro en een celstraf van acht maanden met uitstel. Een dierenarts uit Hasselt kreeg drie maanden cel met uitstel en een effectieve boete van 1.100 euro. De Limburgse directeur van de firma uit Zottegem, het Slachthuis van Sint-Truiden, een vleeshandelaar uit Lokeren en zijn bedrijf kregen elk een geldboete van 2.750 euro.

De feiten dateren van de periode tussen januari en juni 2005. De politie van Tienen hield in april 2005 een vrachtwagen van de firma uit Zottegem tegen, omdat uit de oplegger voor koeltransport abnormaal veel bloed liep. De truck, die aan het slachthuis in Sint-Truiden was vertrokken, bleek overladen. Er hingen bijna 400 halve varkenskarkassen in, waarvan meer dan de helft niet gekoeld, en er stonden vier bakken met slachtafval. De temperatuur binnen was te hoog.

De karkassen hingen tegen mekaar en raakten de grond. De bakken met slachtafval waren vuil en het afval was niet gebrandmerkt. De papieren voor het vleestransport bleken niet in orde.

De politie riep de hulp in van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen. Onderzoek wees uit dat het slachtafval, normaal bestemd voor dierenvoeder, bedrieglijk als vers slachtafval in het voedselcircuit voor menselijke consumptie werd gebracht. De verantwoordelijken van de betrokken firma’s en de dierenarts gedoogden al jaren dat slachtafval op dergelijke, onjuiste manier werd geladen. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier