Rechtbank Brugge: kinderopvang moet bouwvergunning naleven

Redactie KW

Het kinderdagverblijf Pietje Pek in Brugge moet van de Brugse rechtbank voorwaarden in haar bouwvergunning naleven, op straffe van een dwangsom van 5.000 euro per dag. Het kinderdagverblijf zou moeten investeren in geluidswerende maatregelen in de tuin en haar openingsuren beperken. De uitbaters zien dat niet zitten en gaan alvast tijdelijk verhuizen.

Nu opent de kinderopvang alle dagen. De rechter oordeelde dat er in het weekend en op vakantiedagen geen buitenschoolse kinderopvang is, en geeft de buren het recht op het genot van hun tuin.

Het geschil met één van de buren sleept al een tiental jaar aan. De buren reageerden op de geluidsoverlast die de kinderen met zich meebrengen. Binnen werd de geluidsoverlast aangepakt door zowel het kinderdagverblijf als door de buren, maar het geluidsprobleem in de tuin blijft. Eerder opgelegde geluidswerende werken werden nog niet volledig uitgevoerd. De rechtbank besliste om de buren een schadevergoeding toe te kennen, en oordeelt dat de kinderopvang zich aan de uren van haar bouwvergunning (07.30 uur- 19.00 uur) moet houden.

Andere locatie

Het stadsbestuur van Brugge zal helpen om de kinderopvang Pietje Pek te herhuisvesten. De stad wil de kinderopvang voorlopig onderbrengen in een onlangs aangekochte legerkazerne elders in de binnenstad. Het zou gaan om een tijdelijke oplossing, waar Pietje Pek voor te vinden is.

De vzw Pietje Pek is een populaire opvang in Brugge omdat er ook op vroege en late uren kinderen worden opgevangen. Ook overnachting is er mogelijk. De crèche is dan ook veel gebruikt door zelfstandigen en werknemers in de toeristische sector.

(BELGA)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS-WTV, vanaf 18 uur. Meer ook in de Krant van West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier