Rechtbank Brugge buigt zich over btw-fraude van 10 miljoen euro

Redactie KW

Zes beklaagden en negen vennootschappen moesten zich dinsdag voor de correctionele rechtbank van Brugge verantwoorden in een proces over grootschalige btw-fraude.

Naast de 48-jarige spilfiguur D.D. uit Beernem staan ook zijn vader, een 42-jarige man uit Zedelgem, een 41-jarige man uit Ardooie, een 79-jarige man uit Sint-Pieters-Woluwe en een Duitser terecht. De btw-fraude startte in 1999 en zou volgens het parket van Brugge tot 2008 geduurd hebben. Het bracht de fraudeurs meer dan 10 miljoen euro op. De Belgische Staat stelde zich burgerlijke partij. Het dossier telt meer dan 8.000 pagina’s.

Het zestal, dat vooral in de regio’s Brugge en Kortrijk opereerde, zette een frauduleuze constructie op waarbij de btw op de aan- en verkoop van vrachtwagens gerecupereerd kon worden. Daarbij werden verschillende vennootschappen opgericht om het gesjoemel te verdoezelen. Negen van die vennootschappen stonden ook terecht. De advocaten van de beklaagden roepen de verjaring in en menen dat de redelijke termijn is overschreden. Maar daar ging de procureur niet mee akkoord. Op 1 februari velt de rechter een tussenvonnis. Een aantal zaken in het dossier moeten immers nog verduidelijkt worden. Zo zou de beklaagde uit Sint-Pieters-Woluwe intussen overleden zijn, maar daar was de rechtbank niet van op de hoogte. De datum van het definitieve vonnis zal op 1 februari bepaald worden.

(BS/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier